Een makkelijk recept voor een overheerlijke kaasragout waarmee je de lekkerste kaasbroodjes en ragoutbakjes kunt vullen. Kies zelf of je een stevige kaasragout of een dunnere versie wil maken.

Kaasragout maken

Kaasragout maken is erg simpel, maar vooral heel lekker. Het is de bekende vulling van kaasbroodjes die gemaakt worden met bladerdeeg, maar je kunt er natuurlijk ook ragoutbakjes, kaasbitterballen of kaaskroketjes mee vullen.

Als je de ragout wil gebruiken om bladerdeegbakjes mee te vullen, dan ben je waarschijnlijk op zoek naar een meer vloeibare kaasragout. Een kaassaus eigenlijk. Daarvoor hoef je simpelweg alleen maar een extra hoeveelheid vocht (bouillon) toe te voegen. De uitleg daarvoor vind je in de tips in het recept.

Ik heb gekozen voor het gebruik van oude kaas in het recept, omdat ik een lekkere diepe kaassmaak aan de ragout wilde geven. Je dit natuurlijk vervangen door andere kazen naar eigen keuze.

Bitterballen maken met kaasvulling? Probeer dan deze kaas-bacon bitterballen eens.

Kaasbroodjes

kaaskroketjes recept

Roux maken

Een goede kaasragout begint met het maken van een roux, de bekende Franse basis voor het maken van sauzen en ragout. Je maakt een roux door boter te smelten in een pan en daarin de bloem te garen. Door de bloem goed te garen zal de ragout (of saus) de beste bindkracht ontwikkelen.

Voeg vervolgens melk in delen toe en je ziet dat de basis van je ragout is ontstaan. Uiteindelijk voeg ik ook nog een eigeel en slagroom toe aan het recept (naast de kaas en de smaakmakers). Dit is om de kaasragout lekker romig te maken, maar ook voor een betere binding.

Ben je net zo’n kaaskop als ik? Neem dan ook eens een kijkje tussen álle recepten met kaas op Laura’s Bakery!

Kaasbroodjes met kaasragout

Een ontzettend lekkere snack, de perfecte traktatie voor tijdens feestjes of simpelweg een zalige hap tijdens de lunch. Ik heb het natuurlijk over kaasbroodjes met kaasragout als vulling!

Niet alleen ikzelf, maar het hele Laura’s Bakery team is er verzot op. Daarom heb ik de nodige kaasbroodjesrecepten voor je in de aanbieding:

Kaasragout (2)

HET BORRELHAPJES BAKBOEK

Met ruim 150 recepten organiseer jij voortaan borrels waar iedereen op afkomt. De recepten zijn opgedeeld in verschillende hoofdstukken zodat je makkelijk kunt kiezen tussen borrelhapjes die je met of zonder oven maakt. De sauzen, spreads en dips zijn natuurlijk ook van de partij in hun eigen hoofdstuk.

Bestel het boek hier!

Afbeelding

 

Kaasragout recept

Opslaan
Recept afdrukken

4.50 van 2 stemmen

Kaasragout

Een overheerlijke kaasragout waar je de lekkerste kaasbroodjes en ragoutbakjes mee kunt vullen. Kies zelf of je een stevige kaasragout of een dunnere versie wil maken.
Porties: 650 gram kaasragout

Ingrediënten

  • 50 gram boter
  • 90 gram bloem
  • 250 ml volle melk
  • 50 ml slagroom
  • 1 eidooier
  • 125 gram oude kaas geraspt
  • 2 tl fijne mosterd
  • flinke mespunt zout

Instructies

  • Zet een steelpan op het vuur en smelt de boter. Voeg de bloem in één keer toe en verhit twee minuten op zacht tot gemiddeld vuur, terwijl je goed blijft roeren. Nu heb je officieel een roux.
  • Voeg een scheut melk toe aan je roux en blijf roeren. Voeg dan de rest van de melk in delen toe en laat zachtjes voor enkele minuten koken terwijl je blijft roeren. Doe de geraspte kaas erbij en roer tot het gesmolten is. Haal van het vuur.
  • Meng de eidooier met de slagroom en voeg deze toe aan het kaasmengsel. Roer tot slot de mosterd, het zout en eventueel wat peper erdoor. Je kaasragout is klaar om verwerkt te worden, maar wacht nog even tot deze verder afgekoeld is (dat werkt makkelijker).
Tips

Voor een dunnere kaasragout (of een kaassaus, eigenlijk) voeg je 250 ml bouillon toe, tegelijkertijd met de melk of direct erna.
Bewaren

Je kunt de kaasragout maximaal vier dagen in de koelkast bewaren. Laat de kaasragout volledig tot kamertemperatuur afkoelen en dek af met vershoudfolie (dit moet de ragout raken) voordat je deze in de koelkast zet.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

2 reacties

  1. J. E. schreef:

    De grote vraag is: melk er koud bij of niet… De ene keer schift het, de andere keer niet…
    Ben benieuwd want manlief gaat dit heerlijk vinden!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Naar mijn idee heb je altijd de minste kans op schiften als alles op kamertemperatuur is voor je het gebruikt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept