Ga terug
+ plakken
chocoladecake recept
Opslaan Recept afdrukken
4.84 van 48 stemmen

Basisrecept chocoladecake

Met dit recept voor chocoladecake als basis kun je elke cake maken die je maar wilt. Spatel stukjes chocolade of noten door het beslag voor heerlijke variaties.
Porties: 12 plakken
25 cm cake bakvorm

Ingrediënten

  • 200 gram ongezouten roomboter
  • 200 gram fijne kristalsuiker
  • 1 tl vanille-extract
  • 4 eieren M
  • 180 gram zelfrijzend bakmeel
  • 20 gram cacaopoeder
  • snuf zout

Benodigdheden

  • cake bakvorm 25 cm

Instructies

  • Mix boter en suiker in een kom in enkele minuten luchtig en romig. Voeg vanille-extract en de eieren één voor één toe en mix tot een glad mengsel.
  • Voeg het zelfrijzend bakmeel, cacaopoeder en een snufje zout toe aan het beslag. Mix tot deze droge ingrediënten volledig zijn opgenomen.
  • Stort het beslag in een met bakpapier beklede (óf ingevette en met bloem bestoven) bakvorm. Bak de cake in 55-60 minuten gaar op 175 °C (boven- en onderwarmte).
  • Controleer vlak voor het einde van de baktijd of de cake gaar is met een satéprikker of caketester. Als de prikker schoon uit de cake komt dan is de cake gaar.
  • Na het bakken laat je de cake 5-10 minuten in de vorm afkoelen. Hierna stort je de cake op een rooster, laat hier volledig afkoelen.
Tips
Met dit beslag kun je ook 12 cupcakes bakken. Deze bak je in 20 minuten gaar.
Bewaren
Goed verpakt en buiten de koelkast blijft de chocoladecake 4-5 dagen goed. In de vriezer tot wel 3 maanden.