Verwarm de oven voor op 170 °C (boven-en onderwarmte). Zet de ingevette en bebloemde bakvorm klaar.
Mix de boter en de suiker in een kom tot het romig is en licht van kleur.
Neem twee mengkommen. Mix in de ene het vanille-extract, melk en azijn. Meng in de andere kom de bloem, bakpoeder en zout.
Voeg dit de inhoud van de mengkommen in delen toe aan het suikerbotermengsel terwijl je kort mixt. Begin met een deel van het bloemmengsel en eindig hier ook weer mee totdat alles is opgenomen.
Giet het beslag in de bakvorm en bak de cake in 45 minuten gaar in de oven. Controleer met een cakeprikker of de cake gaar is: de prikker moet er schoon uitkomen nadat je in het midden van de cake hebt geprikt.
Laat de cake een kwartier afkoelen in de oven en daarna volledig afkoelen in de vorm buiten de oven. Haal de cake daarna uit de bakvorm om eventueel te decoreren.
Tips
Dit recept voor vanillecake zonder ei leent zich ook goed om in drie dunnere lagen voor een laagjestaart af te bakken. Gebruik dan bakvormen van 18 tot 20 cm en bak de lagen tegelijkertijd gaar in 20-25 minuten.
Ik heb nog niet geprobeerd om de cake in een klassieke cakevorm te maken, maar mocht je dat willen proberen, moet de baktijd verlengd worden.