Dit recept voor luchtige botercrème is eenvoudig te maken en geeft een heerlijk resultaat. Een lekkere vanille botercrème die niet naar boter smaakt en ook goed met andere smaken te combineren is.
Voorbereiding15 minutenmin
Bereiding15 minutenmin
Totaal30 minutenmin
Porties: 16tot 20 toeven (voor cupcakes) of taart van 20 cm kan 2 keer rijkelijk gevuld worden
Ingrediënten
45grambloem
240mlmelk
200gramongezouten roomboter
200grampoedersuiker
1tlvanille extract
Instructies
Zeef de bloem en doe dit met de melk in een steelpannetje, klop met een garde de bloem door de melk zodat er geen klontjes in zitten. Zet het pannetje op het vuur en blijf roeren terwijl je het rustig aan de kook brengt. Zodra het kookt draai je het vuur lager.
Het mengsel wordt nu dikker, na ongeveer vijf minuten is het dik genoeg. Je kunt dit controleren door een houten prikker in het mengsel te steken, deze blijft rechtop staan als het mengsel goed is.
Doe het mengsel in een kom en bedek deze met plastic folie, laat afkoelen tot kamertemperatuur. Belangrijk is dat dit mengsel glad is en geen klontjes bevat. Zitten er nu wel al klontjes in, dan kun je hem het best even door een zeef drukken.
Terwijl het mengsel staat af te koelen klop je in een andere kom de boter en poedersuiker luchtig. Voeg dan het vanille extract toe en blijf mengen tot alles is opgenomen.
Zodra het bloemmengsel goed is afgekoeld kun je deze toevoegen aan het botermengsel. Klop het mengsel nog zo’n vijf minuten goed door. Zet de kom dan weer in de koelkast, ongeveer een half uur. Daarna is je vanille botercrème klaar voor gebruik!
Bewaren
Botercrème kun je ook heel goed voorbereiden en bewaren. Daarover vertel ik je uitgebreid in dit artikel, daar leg ik bijvoorbeeld ook uit waar je op moet letten als je de botercrème in de koelkast bewaart.