Zelf speculaasjes maken met de speculaasplank is makkelijker dan je denkt! Ik deel mijn recept en al mijn tips voor perfecte speculaasjes.
Porties: 12- 15 koekjes
Ingrediënten
100gramzelfrijzend bakmeel
50gramdonkerbruine basterdsuiker
2tlspeculaaskruiden
Snufzout
40gramongezouten roomboter
2elmelk
Instructies
Doe alle ingrediënten in een kom en kneed tot een stevig deeg. Verpak het in folie en laat minimaal twee uur rusten in de koelkast. Zelf maak ik het deeg graag al een dag van tevoren.
Tijd om je speculaasplanken tevoorschijn te halen! Weet dat de eerste paar speculaasjes waarschijnlijk zullen mislukken, De vorm moet wat vetter worden om er goed mee te kunnen werken.
Bestuif je speculaasplank met bloem en tik het overtollige bloem eruit. Teveel bloem in de vorm gaat ten koste van de print.
Neem een bolletje van het deeg en vorm dit al iets naar de vorm in de plank. Druk het deeg goed aan in de vorm, bekleed de vorm ruim en tot iets over de randen van de print.
Snijd met een scherp mes het overtollige deeg weg. Houd het mes goed plat tegen de vorm zodat je speculaasje niet te dun wordt.
Sla met de rand van het plankje op het aanrecht tot de randjes los komen te zitten. Haal voorzichtig het figuur los, houdt hierbij het plankje zo horizontaal mogelijk en dicht bij het aanrecht of je hand. Het is niet gek als je het figuur een beetje moet helpen om los te komen.
Leg de figuren op een met bakpapier beklede bakplaat en bak ze op 250 °C (boven- en onderwarmte). De kleine figuurtjes (ongeveer 9cm hoog) bak je in 6 minuten gaar, de grote molen (ongeveer 12cm hoog) hebben 7 minuten nodig. Zijn je vormen groter of kleiner dan aangegeven? Pas hier dan de baktijd op aan.
Tips
Leg je koekjes op geschaafde amandelen voordat je ze bakt voor amandelspeculaasjes.