Lavendel verwerkt in toetjes is niet iets wat je dagelijks tegenkomt. Toch is het wat mij betreft echt een aanrader. Deze lavendel citroen madeleines vielen bij mij goed in de smaak.
Porties: 20madeleines
Ingrediënten
2eieren(M)
150gramfijne kristalsuiker
125gramongezouten roomboter(gesmolten en afgekoeld)
Klop de eieren en suiker zeer luchtig, ik mix ongeveer 5 minuten op hoge snelheid. Het volume neemt nu flink toe.
Terwijl de eieren en suiker in de mixer zitten, smelt je de boter. Zodra het gesmolten is giet je het over in een kopje of schaaltje zodat het sneller afkoelt.
In een andere kom doe je de bloem, zout en citroenrasp. Hak de lavendel fijn, de aroma’s komen nu vrij. Voeg de lavendel ook toe aan het schaaltje met bloem en roer alles door elkaar. Voeg vanille extract toe aan de gesmolten boter.
De eieren en suiker zijn nu luchtig. Pak er een spatel bij en voeg een deel van het bloem- en botermengsel toe. Spatel dit er voorzichtig doorheen. Ga zo door tot beide mengsels in hun geheel zijn toegevoegd. Vul een spuitzak met het beslag en leg deze even in de koelkast zodat het wat steviger wordt.
Vet de madeleine vorm in en bestuif deze met bloem. Pak de spuitzak uit de koelkast, knip de punt eraf en verdeel het beslag over de kuiltjes.
Bak de madeleines in 8-10 minuten op 200 °C gaar en goudbruin.
Tips
Zorg ervoor dat je eetbare lavendel koopt. Ik kocht het zelf bij de toko, maar ik heb het ook wel eens gezien bij Dille en Kamille.
Bewaren
Bewaar de madeleines in een koekblik, dan blijven ze een paar dagen goed.