Ga terug
+ punten
APPELTAART VOOR 4 PERSONEN
Opslaan Recept afdrukken
4.55 van 37 stemmen

4 persoons appeltaart

Met dit recept voor appeltaart voor 4 personen heb je precies genoeg en blijf je als de visite weg is niet zitten met nog 8 stukken appeltaart.
Porties: 4 punten
VOOR EEN 15 CM VORM, 4 PERSONEN

Ingrediënten

Deeg

  • 80 gram ongezouten roomboter
  • 80 gram witte basterdsuiker
  • 155 gram zelfrijzend bakmeel
  • 5 gram vanillesuiker
  • 1 el melk
  • Klein snufje zout

Vulling

  • 550 gram zoetzure appels (ongeschild)
  • 25 gram fijne kristalsuiker
  • 1 tl kaneel
  • 2 tl custardpoeder

Extra

  • 1 el melk Voor het afsmeren.

Instructies

  • Doe alle ingrediënten voor het deeg in een kom en kneed tot een stevig deeg.
  • Vet een springvorm in en bestuif deze met bloem. Verdeel het deeg in drie delen. Rol het eerste deel uit en bekleed de bodem ermee. Met het tweede deel bekleed je op dezelfde manier de zijkanten. Waar stukjes deeg elkaar raken laat je het iets overlappen en druk je het stevig aan.
  • Dan schil je de appels, verwijder je de klokhuizen en snijd je ze in schijfjes. Doe alle schijfjes appel in een grote kom en meng de suiker, kaneel en custardpoeder erdoor. Dit zal het vocht uit de appels opnemen zodat het deeg niet zompig wordt.
  • Verdeel de appelvulling over de bodem van de taart. Belangrijk is dat de schijfjes appel er zo compact mogelijk in zitten. Eenmaal in de oven worden ze zachter en zakt de taart wat in, je wilt dus dat er zo min mogelijk gaten zitten tussen de stukjes appel. Druk de vulling daarom stevig aan en verschuif eventueel hier en daar wat appeltjes.
  • Rol het laatste stukje deeg uit en snijd er stroken van. Leg deze kruislings bovenop de taart. Met een laatste strook deeg maak je de taart rondom af. Smeer de bovenkant van de taart af met de tweede eetlepel melk, zodat de taart mooier bruin bakt.
  • Bak de 4 persoons appeltaart in 45 minuten op 170 °C (boven- en onderwarmte).
  • Laat de taart afkoelen in de vorm zodat hij steviger wordt.
Tips
Nog een klein beetje warm en met een toef slagroom is hij geweldig lekker. Een dag later en koud trouwens ook, dan zijn de smaken lekker doorgetrokken.
Bewaren
Afgedekt buiten de koelkast 4-5 dagen houdbaar. In de vriezer tot 3 maanden houdbaar.