Een kwarktaart zonder toegevoegde suikers en slagroom, kan dat? Jazeker, ik maakte deze gezonde aardbeien kwarktaart en deel het recept graag.
Porties: 10personen
gebruik een 20 cm vorm
Ingrediënten
Bodem
120gramhavermout (glutenvrij)
80gramcashewnoten
80gramdadels
2elkokosolie
1tlvanille-extract
Kwarklaag
12blaadjes gelatine(20 gram)
350gramaardbeienin stukjes
1000gram(magere) kwark
sap van 2 sinaasappels
optioneel: suiker, honing of zoetstof naar smaak
Decoratie: extra aardbeien en 1 sinaasappel
Instructies
Bodem
Rooster de havermout samen met de cashewnoten in 10 minuten goudbruin in de oven op 175 °C (boven- en onderwarmte).
Ontpit de dadels, week ze 5 minuten in kokendheet water en giet ze daarna goed af.
Maal alle ingrediënten voor de bodem in de foodprocessor tot er een plakkerig deeg ontstaat. Voeg eventueel 1-2 eetlepels water toe om dit te bereiken. Stort het mengsel in een met bakpapier beklede springvorm. Verdeel het gelijkmatig over de bodem en druk goed aan.
Kwarklaag
Laat de blaadjes gelatine minimaal 15 minuten weken in een schaaltje water.
Pureer de aardbeien met een staafmixer (of in de foodprocessor) fijn.
Doe de kwark en aardbeienpuree in een kom en meng door elkaar. Proef even of je de smaak goed vindt, dit is het moment om suiker, honing of een zoetstof toe te voegen.
Pers 2 sinaasappels uit en doe het vocht in een pannetje. Verwarm dit tot het lauwwarm is. Voeg dan de uitgeknepen blaadjes gelatine toe. Roer door tot de gelatine is opgelost en haal dan van het vuur.
Wacht tot het mengsel iets is afgekoeld, een beetje warm is prima. Laat het niet te lang staan, want dan gaat de gelatine al stollen. Giet het bij de kwark en roer het mengsel goed door.
Zorg dat de randen van je springvorm zijn ingevet en/of bekleed met bakpapier. Giet dan het kwarkmengsel in de vorm. Spreid gelijkmatig uit.
Zet de taart minimaal 8 uur in de koelkast.
Voor serveren decoreer je de taart met partjes sinaasappel en halve aardbeien.
Bewaren
Afgedekt in de koelkast ongeveer 4 dagen houdbaar.