De Griekse keuken vind ik ontzettend lekker. Deze spanakopita filodeeg hapjes zijn ook zeker een aanrader!
Porties: 13stuks
Ingrediënten
6-7vellenfilodeeg(ontdooid)
450gramspinazie(ontdooid en uitgelekt (of vers))
1ui
2teentjes knoflook
1ei(M)
150gramfeta
dille
peper en zout
olijfolie
Instructies
Laat de spinazie ontdooien en laat dit uitlekken in een zeef. Eenmaal ontdooid druk je er zoveel mogelijk vocht uit. Als je verse spinazie gebruikt bak je deze met een scheutje olie in een pan tot het helemaal is geslonken. Ook dit laat je uitlekken.
Snipper de ui en pers de twee knoflook teentjes uit. Bak deze in een pan met een scheutje olie glazig. In een kom voeg je de spinazie, ui, knoflook, ei en verkruimelde feta samen. Roer door elkaar. Breng het mengsel op smaak met dille, peper en zout.
Wanneer de vellen filodeeg zijn ontdooid (of gebruik verse van de toko, die zijn nog beter), snij je deze vellen in de lengte door zodat er langwerpige stroken ontstaan. Smeer het vel filodeeg in met olijfolie, zo kun je er beter mee werken. Schep ongeveer een eetlepel van het mengsel op het filodeeg. Vorm het alvast een beetje in de vorm van een driehoek.
Dan vouw je het dubbel zodat er een gevuld driehoekje ontstaat. Druk de randjes goed dicht en ga zo verder met vouwen tot de strook filodeeg ‘op’ is.
Leg de spanakopita hapjes op een met bakpapier beklede bakplaat en smeer ze licht in met olijfolie.
Bak de hapjes in ongeveer 15 minuten op 200 °C (boven- en onderwarmte) gaar en goudbruin.
Serveer de hapjes gelijk, nu zijn ze het lekkerst. Door afkoelen wordt het filodeeg zachter. Je kunt ze wel voorbereiden en later afbakken (of weer even opwarmen).
Tips
Vergeet er niet een schaaltje tzatziki bij te maken, daar kun je de hapjes in dippen. Hier vind je mijn recept.
Bewaren
Wanneer afgebakken 3-4 dagen houdbaar in de koelkast.