Recept afdrukken

Appel-cranberry gingerbread galette

De perfecte galette voor de feestdagen! De vulling van appel, cranberry's, hazelnoten en custardpoeder gaat perfect samen met het brosse gingerbread deeg.
Porties: 10 personen

Ingrediënten

Deeg

  • 200 gram bloem
  • 2 tl gingerbread kruiden
  • 2 tl fijne kristalsuiker
  • snuf zout
  • 150 gram ongezouten roomboter
  • 2-4 el koud water

Vullling

  • 2 grote appels jonagold
  • 100 gram cranberry's gedroogd
  • 100 gram hazelnoten fijngehakt
  • 2 tl gingerbread kruiden
  • 3 el fijne kristalsuiker
  • 4 el custardpoeder

Afwerking

  • 1 ei (M) geklutst
  • rietsuiker

Instructies

  • Begin met het maken van het deeg. Roer in een kom bloem, kruiden, suiker en zout door elkaar. Voeg de boter in blokjes toe en kneed (met de hand of een mixer) tot een kruimelig deeg.
  • Voeg vervolgens 2 eetlepels koud water toe en kneed tot een samenhangend deeg. Is het deeg nog wat droog dan kun je nog 1-2 eetlepels water toevoegen. Verpak het deeg in folie en leg minstens een half uur in de koelkast.
  • Maak dan de vulling. Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd in partjes. Doe in een kom en voeg hier de overige ingrediënten voor de vulling aan toe. Roer goed door elkaar.
  • Rol het deeg op een vel bakpapier uit tot een grote dunne cirkel. Mijn deeg was ongeveer 2-3 mm dik.
  • Schep de vulling in het midden van het deeg, zorg dat je de randen vrij laat. Vouw de randen om en smeer het deeg in met het geklutste ei en strooi wat rietsuiker over de galette.
  • Bak de galette in 20-22 minuten op 220 °C (boven- en onderwarmte) goudbruin.
Bewaren

Verpakt in folie kun je de galette 3-4 dagen buiten de koelkast bewaren. In de vriezer tot 3 maanden houdbaar.