Recept afdrukken

Makkelijke ontbijtkoek

Ontbijtkoek is heerlijk en zeker als je hem zélf maakt. Deze makkelijke ontbijtkoek is zoals de naam het natuurlijk al zegt super makkelijk om zelf te maken. En ook ongelooflijk lekker!
Porties: 28 cm cakeblik

Ingrediënten

  • 250 gram zelfrijzend bakmeel
  • 250 gram bruine basterdsuiker
  • 1/2 el koek- en speculaaskruiden
  • 1/2 tl baksoda
  • 250 ml melk

Instructies

  • Vet een cakeblik in en bestuif met een beetje bloem of bekleed het met bakpapier. Verwarm de oven voor op 160 °C (boven- en onderwarmte).
  • Doe alle droge ingrediënten in een kom en roer door. Giet de melk in een pan en zet op het vuur. Breng de melk tegen het kookpunt aan. Je melk is heet genoeg as er kleine (kook)belletjes beginnen te vormen aan de rand. Voeg de melk al roerende toe aan de droge ingrediënten en meng tot een glad beslag.
  • Giet het beslag in je cakeblik en bak de ontbijtkoek in 65-75 minuten gaar. Een houten prikker moet er schoon uitkomen. Voorkom dat de ontbijtkoek te lang bakt, want dan kan die taai worden bij de randjes.
  • Haal uit de vorm en laat de ontbijtkoek afkoelen. Serveer met een beetje boter en geniet.

Tips

  • Tip: Een dag later is de ontbijtkoek nog lekkerder.
  • Bewaren: doe de ontbijtkoek in een afgesloten trommel voor 3-4 dagen of vries losse plakjes in die je dan eenvoudig mee kunt nemen.