Recept afdrukken

Carrot cake cheesecake

Ben je dol op carrot cake en op cheesecake en kan je niet kiezen? Probeer dan zeker deze carrot cake cheesecake eens uit!
Porties: 12 personen
VOOR EEN 20 CM TAART

Ingrediënten

Carrot cakebeslag

  • 200 gram zelfrijzend bakmeel
  • 200 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 150 ml zonnebloemolie
  • 2 eieren (M)
  • 1 tl kaneelpoeder
  • 1 tl koek- en speculaaskruiden
  • 0,25 tl nootmuskaat
  • snuf zout
  • 100 gram wortel (geraspt)
  • 1 handje walnoten (in stukjes gehakt)

Cheesecake beslag

  • 500 gram naturel roomkaas
  • 125 gram fijne kristalsuiker
  • 2 eieren (M)
  • 1 eidooier
  • 100 gram crème fraîche
  • 1 tl vanille-extract
  • 1 el maïzena

Decoratie

  • 200 gram naturel roomkaas
  • 100 gram poedersuiker
  • 100 gram ongezouten roomboter
  • 1 tl vanille-extract
  • Extra: walnoten voor bovenop de taart

Instructies

  • Doe alle ingrediënten voor de carrot cake bij elkaar in een kom en schep om tot een stevig cakebeslag.
  • Voor de cheesecakelaag voeg je roomkaas en suiker samen, klop dit romig. Voeg de eieren een voor een toe en mix tot een egaal mengsel, voeg de volgende pas toe als de vorige helemaal is opgenomen. Voeg ook de crème fraîche, het vanille-extract en de maïzena toe. Spatel door tot een egaal beslag.
  • Schep de helft van het carrot cake beslag op de bodem van je met bakpapier beklede springvorm, verdeel gelijkmatig over de bodem. Giet/schep dan ongeveer een kwart tot een derde van het cheesecakebeslag in de vorm. Dit spreid je niet gelijkmatig uit maar laat je gewoon zo in het midden van de vorm. Schep vervolgens de rest van het carrot cake beslag in de vorm, gevolgd door de rest van het cheesecakemengsel. De laatste laag spreid je wel gelijkmatig uit.
  • Bak de cheesecake in 80 minuten op 180 °C (boven- en onderwarmte) gaar (een waterbad is niet nodig).
  • Dek de taart halverwege het bakken af met aluminiumfolie zodat hij niet te donker kleurt. Bij mij werd de taart zo hoog dat de bovenkant van de cheesecake vast zat aan het folie. Mocht dat bij jou ook gebeuren, laat de taart dan eerst afkoelen voordat je het folie verwijderd, zo beschadig je de taart het minst.
  • Laat de taart na het bakken minimaal een uur afkoelen in de uitgeschakelde oven met de deur op een kiertje. Laat hem daarna een nacht in de koelkast opstijven.
  • De volgende dag maak je het roomkaasglazuur. Doe alle ingrediënten in een kom en klop tot een romig glazuur. Smeer de cheesecake er rondom en bovenop mee in. Maak de taart af door rondom walnoten op de taart te leggen.

Tips

  • Tip: Door het beslag van de carrot cake en cheesecake in delen toe te voegen moet er een swirl ontstaan die je ziet bij aansnijden. Zoals je ziet is daar bij mijn cheesecake vrij weinig van overgebleven. Minder lekker maakte dat hem gelukkig niet.
  • Bewaren: in de koelkast 3-4 dagen houdbaar. Invriezen kan, maar dit zou ik dan zonder het roomkaasglazuur doen, hij is dan tot 3 maanden houdbaar.