Verwarm de oven voor op 200 °C (boven- en onderwarmte) en bekleed een bakplaat met bakpapier.
Rol het bladerdeeg uit, sla de randjes ongeveer 1 centimeter naar binnen om zodat je een klein opstaand randje krijgt. Prik met een vork gaatjes in het bladerdeeg (maar niet in het randje).
Vermeng de ricotta met de knoflook en het citroensap tot een egaal mengsel en breng op smaak met peper en zout. Verdeel over de bodem en laat de rand vrij.
Verdeel de pesto, tomaatjes en parmaham over de plaattaart. Scheur de parmaham in kleine(re) stukken en verdeel ook over het bladerdeeg. Tot slot verdeel je de Parmezaanse kaas over de plaattaart.
Bak de hartige plaattaart in 20 minuten krokant en serveer met verse rucola erover verdeeld.
Tips
Bewaren: De plaattaart is vers gebakken het lekkerste, maar je kunt deze ook prima 1-2 dagen afgedekt in de koelkast bewaren en voor serveren weer even kort opwarmen in de oven.