Klop de eidooiers, 100 gram suiker en vanille-extract in een kom door elkaar.
In een pannetje verhit je de melk. Zodra het begint te koken, zet je het vuur uit. Je ziet dat het begint te koken doordat er belletjes aan de rand van de pan ontstaan.
Voeg een beetje melk toe aan het eimengsel en roer tot het helemaal is opgenomen. Voeg de rest van de melk vervolgens in delen toe en roer tot er een egaal mengsel ontstaat.
Giet het mengsel terug in de pan en zet het vuur weer aan. Breng het al roerend aan de kook. Zorg dat je goed over de bodem roert met behulp van een spatel. Na enkele minuten wordt de vla dikker.
Haal het pannetje van de warmtebron af en roer de boter er doorheen. Schenk in een kom en mix samen met de overige 200 gram suiker en het cacaopoeder tot één geheel.
Breek de biscuitjes in stukjes. Voeg de biscuitjes toe en spatel goed door het chocolademengsel.
Bekleed de bakvorm met bakpapier en schep het mengsel erin. Spreid het gelijkmatig uit. Bestrooi eventueel met decoratie en druk licht aan.
Dek de vorm af met folie en laat de arretjescake minimaal een nacht in de koelkast opstijven.
Tips
Is de arretjescake na een nacht in de koelkast nog een beetje plakkerig? Laat hem dan nog wat langer staan. Dan kun je er nog makkelijker plakjes van snijden.
Je snijdt met gemak 12 plakjes uit de arretjescake, maar dit zijn best grote porties. Je kunt de plakjes ook doormidden snijden, dan heb je 24 stukjes.
Bewaren
Bewaar luchtdicht verpakt in de koelkast, hier blijft het zo'n 5 dagen goed.