Met de hoeveelheden uit deze receptuur krijg je royal icing in de dikke consistentie, voor het zetten van lijntjes en het maken van figuren die hun vorm niet mogen verliezen.
Bereiding royal icing
Voor het maken van de icing doe je alle ingrediënten in de kom en mix je het tot een mooi glazuur.
10 sec. royal icing / 20 sec. royal icing
Door de icing nog iets aan te lengen met water krijg je een dunnere consistentie waarmee je de ruimte binnen de lijntjes kunt opvullen. Om te bepalen of de icing dun genoeg is, schep je een een lepeltje icing eruit en weer terug in het schaaltje. Als het oppervlak in ongeveer 10 seconden weer egaal is, is je 10 sec. royal icing goed. Als het oppervlak in 20 seconden weer egaal is, is je 20 sec. royal icing goed.
De 20 seconden icing is mijn favoriet, omdat je deze kunt gebruiken voor zowel het zetten van de lijntjes als het opvullen van de vlakken. Omdat de randjes nog niet uitgehard zijn, vloeien deze mooi samen met de opvulling. Zo zie je de randjes uiteindelijk niet meer.
Bij het middelste koekje zie je wat ik bedoel met de lijntjes; deze lijntjes zet je met spuitmondje nummer 2 van Wilton.
Tips
Het gebruik van rauwe eiwitten raad ik af in verband met het risico op een salmonella besmetting.
Gebruik je twee verschillende diktes icing? Laat de lijntjes dan even drogen (paar minuutjes) en dan kun je het opvullen met de dunne consistentie. Deze doe ik in een plastic flesje voor dressings, de opening iets groter knippen en dan vloeit de icing er gemakkelijk uit. Je kunt natuurlijk ook vanuit het schaaltje met een klein lepeltje binnen de lijntjes de icing scheppen. Hierbij klieder je alleen wel sneller.