Een ontzettend lekker recept voor een Franse perentaart met frangipane en een knapperige koekbodem.
Porties: 10porties
Ingrediënten
3peren
750mlwater
250gramsuiker
Zandtaartdeeg
80gramfijne kristalsuiker
160gramongezouten roomboter
225grambloem
½ei
snuf zout
frangipane1x recept
Instructies
Peren stoven
Maak de peren schoon: schil ze, verwijder de klokhuizen en snijd verticaal doormidden.
Zet een pan op middelhoog vuur met het water en de suiker en breng aan de kook. Voeg de peren toe aan het suikerwater en laat 10 minuten stoven, met de deksel gedeeltelijk op de pan.
Haal de peren uit het water en laat ze uitlekken. Pas als de peren volledig zijn afgekoeld kun je ze in de taart verwerken.
Perentaart maken
Zandtaartdeeg. Doe alle ingrediënten tegelijk in een kom en kneed tot een stevig deeg. Als het nog wat kruimelig is, kneed je het deeg met de hand verder. Verpak het deeg in folie en laat minimaal een uur rusten in de koelkast.
Bereid in de tussentijd de frangipane volgens het recept.
Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkblad tot ongeveer 5 mm dikte. Bekleed je bakvorm met het deeg en snijd de overtollige randjes weg.
Verdeel de frangipane gelijkmatig over de met deeg beklede bakvorm. Snijd de peren in dunne plakjes (in de breedte) en leg ze op de frangipane met de bolle kant van de peren naar boven.
Perentaart bakken
Bak de perentaart 45 - 50 minuten op op 180 °C (boven- en onderwarmte). Check na 30 minuten of de bovenkant van de taart niet te donker wordt, dek de taart anders af met aluminiumfolie en voeg 5 minuten aan de baktijd toe.
Bewaren
Je kunt de taart prima 1 dag (goed verpakt) buiten de koeling bewaren, maar als je de taart wat langer wil bewaren dan kun je deze het beste in de koelkast bewaren. Op die manier blijft de taart 3 - 4 dagen goed. Invriezen heb ik nog niet geprobeerd.