Zelfgemaakte appelcompote is het perfecte recept om je appels in te verwerken. Breng op smaak naar wens met bijvoorbeeld kaneel, gember of citroen.
Porties: 1bakje van ongeveer 500 ml
Ingrediënten
3-4appelsJonagold of Goudreinet
40gramfijne kristalsuikeroptioneel
50mlwater
Instructies
Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snij de appels in blokjes. Doe de appelblokjes in een pan met suiker en water en zet op het vuur.
Breng het geheel aan de kook en laat op een middelhoog vuur zo’n 10-15 minuten pruttelen. Roer met regelmaat even door.
Als de appelstukjes zacht zijn, merk je dat ze makkelijker uit elkaar beginnen te vallen. Je appelcompote is nu al klaar. Je kunt naar wens de stukjes nog iets fijner maken, maar dat is voor een compote niet per se nodig.
Tips
Voor een smaakvariatie kun je ingrediënten als kaneel, stukjes gember en citroensap toevoegen. Vanille is ook erg lekker.
Bewaren
De appelcompote kun je een paar dagen afgedekt bewaren in de koelkast. Ingevroren kun je het tot drie maanden bewaren, goed luchtdicht verpakt.