Ook zo gek op Twix? Ik leg je uit hoe je thuis zelf Twixen kunt maken. Daarvoor mag je lekker kliederen met gesmolten chocolade.
Porties: 16twixen
vierkante bakvorm van 20 x 20 cm
Ingrediënten
Koek
80gramfijne kristalsuiker
160gramongezouten roomboter
0,5ei
225gram bloem
1 snufzout
Karamel
1blikgecondenseerde melk397 gram
60gramongezouten roomboter
60gramdonkerbruine basterdsuiker
Verder nodig
350grammelkchocolade
Instructies
Doe kristalsuiker, roomboter en ei in een kom en mix in een paar minuten luchtig.
Voeg bloem en zout toe en kneed daarna met de mixer tot een stevig deeg.
Bekleed de bakvorm met bakpapier. Druk het deeg stevig op de bodem van de vorm.
Prik met een vork gaatjes in het deeg.
Bak de koekbodem ongeveer 25 minuten op 180 ̊C of tot hij mooi goudbruin kleurt. Laat de koekbodem in de vorm afkoelen.
Als de koekbodem is afgekoeld kun je de karamel maken. Let op: dit wordt heel erg heet! Doe de gecondenseerde melk, boter en donkerbruine suiker in een koekenpan.
Op een laag tot middelhoog vuur laat je de boter en suiker smelten, terwijl je blijft roeren.
Als de karamel begint te koken blijf je de hele tijd goed roeren. Je kunt het vuur ook iets lager zetten. Het wordt nu steeds een beetje dikker. Blijf roeren tot de karamel ongeveer even dik is als een zachte chocoladepasta.
Giet de karamel over de koekbodem en gebruik een spatel om het uit te smeren. laat in de koelkast helemaal afkoelen.
Haal de grote koek uit de vorm. Met een scherp mes snijd je de koek eerst door de helft en dan elke helft in 8 reepjes.
Smelt twee derde van de melkchocolade au bain-marie. Als dit gesmolten is, haal je de kom van de pan en voeg je de rest van de chocolade toe. Roer tot alles is gesmolten.
Als de chocolade de goede temperatuur heeft, dip je alle reepjes karamelkoek in de chocolade. Leg ze op een vel bakpapier. Als de chocolade nog een beetje zacht is kun je met de platte kant van de tanden van de vork een paar keer zachtjes op de Twix drukken om een patroontje in de chocolade te maken, zoals je van een Twix gewend bent.
Laat de Twixen volledig uitharden.
Tips
Een grote Twix taart maken? Snijd de koek dan niet in reepjes en gebruik maar 200 gram chocolade. Deze giet je er na stap 9 in z'n geheel overheen. Je kunt ook een ronde taart maken door een bakvorm van Ø22 te gebruiken of de "recept omrekenen"-knop te gebruiken.
Bewaren
In een koektrommel. Eet ze binnen 1 - 2 weken op, dan zijn ze het lekkerst. Ik heb nog niet geprobeerd om de twixen in te vriezen. Jij wel? Laat dan even van je horen in de reacties onder dit recept.