Het maken van jam is ontzettend makkelijk! Met dit recept kun je allerlei soorten fruit gebruiken en zelf de lekkerste jam maken.
Porties: 3-5 potten jam
Ingrediënten
1000gramfruitnaar keuze
1000gramgeleisuiker
1elcitroensap
Instructies
Voorbereiding: steriliseer de jampotten.
Was het fruit, dep goed droog en verwijder eventuele kroontjes, steeltjes of schillen.
Als je een fijne jam wil maken en geen stukjes fruit erin wil tegenkomen, pureer dan het fruit met een staafmixer.
Doe het fruit daarna in een grote, hoge pan met de geleisuiker en het citroensap en verhit op middelhoog vuur. Breng het mengsel aan de kook zodat het flink borrelt en roer ondertussen in de pan.
Eenmaal aan de kook blijf je goed roeren en laat je het geheel nog 4 minuten doorkoken. Let op: de fruitmassa kan flink schuimen (vandaar de hoge pan).
Zet na 4 minuten het vuur uit en laat de massa tot rust komen. Doe eventueel de geleertest om te zien of de jam goed is: ga met een lepel door de jam en trek een streep met de bolle kant van de lepel. Blijft de streep zichtbaar? Dan is je jam klaar. Loopt de jam direct over de getrokken streep heen? Dan mag deze nog wat verder ingekookt worden.
Schep de jam met een soeplepel in de gesteriliseerde potten en draai de deksel er gelijk op. Zet de potten dan op hun kop. De lucht wordt zo uit de pot gedrukt en de jam wordt vacuüm getrokken, zodat je het extra lang kunt bewaren.
Laat de potten ongeveer 5 minuten op hun kop staan voordat je ze weer overeind zet. Laat de jam nu goed afkoelen. Eenmaal afgekoeld maak je de potten schoon en plak je er een etiket op met de bereidingsdatum.
Bewaren
Bewaar de vacuüm getrokken potten op een droge en koele plek, zo kun je ze maximaal een jaar bewaren. Aangebroken potten jam bewaar je in de koelkast.