Ga terug
+ middelgroot vlechtbrood
Vlechtbrood recept
Opslaan Recept afdrukken
5 van 6 stemmen

Vlechtbrood recept

Met dit makkelijke vlechtbrood recept zul je drie strengen brooddeeg vlechten en afbakken tot een prachtig en vooral ontzettend lekker brood.
Porties: 1 middelgroot vlechtbrood

Ingrediënten

Brooddeeg

  • 500 gram tarwebloem
  • 7 gram instant gist
  • 8 gram zout
  • 10 gram suiker
  • 35 gram roomboter
  • 60 gram water 20 - 25 °C
  • 180 gram volle melk 20 - 25 °C
  • 70 gram ei

Voor het afsmeren

  • 1 ei losgeklopt met 1 el melk en 1 snuf zout

Instructies

BROODDEEG VLECHTBROOD

  • Doe alle ingrediënten voor het brooddeeg in een kom en kneed ongeveer 10-15 minuten tot een soepel deeg tot er een soepel deeg ontstaat (zie tip). Ik gebruikte een staande mixer, met een handmixer of met de hand zul je langer moeten kneden.

EERSTE RIJS

  • Leg de bal deeg in een licht ingevette kom en dek af met een schone doek. Laat op een warme plek 60 minuten rijzen tot het deeg verdubbeld is in hoeveelheid. Als je er met je vinger in prikt moet er een gat zichtbaar blijven.
  • Laat je bal deeg op het aanrecht vallen. Verdeel met een deegsteker in drie gelijke delen. Bol deze stukjes deeg stuk voor stuk op, dek af met de theedoek en laat nog 20 minuten rusten.

STRENGEN VORMEN

  • Werk per bolletje. Draai om zodat de onderkant boven ligt en rol met een kleine deegroller tot een lap deeg uit die overal even dik is. De lap mag niet langer worden dan de uiteindelijk streng waarmee je gaat vlechten.
  • Rol in de lengte op tot een streng, knijp de naad dicht en rol heen en weer onder je handpalmen zodat de naad sluit. Gebruik een heel klein beetje bloem of olie op je handen tijdens het uitrollen van de strengen indien nodig. Leg opzij en herhaal voor de andere twee bolletjes.
  • Herhaal het bovenstaande proces nogmaals voor alle strengen (uitrollen, naad dichtknijpen etc.), het zal namelijk niet lukken om het deeg in 1x tot de perfecte lengte uit te rollen. Mijn strengen waren ongeveer 40-45 cm lang.

VLECHTEN

  • Leg de strengen in de lengte voor je neer op het werkblad met de naden naar beneden. Nummer de strengen van links naar rechts: 1, 2, 3. Tijdens het vlechten krijgt elke streng na een volgende stap een nieuw nummer, afhankelijk van z'n positie op dat moment.
  • Til de strengen goed op tijdens het vlechten en trek er vooral niet aan, dan kan de vlecht op sommige plekken dunner worden of zelf scheuren tijdens het bakken. Strooi een heel klein beetje bloem over de drie gevormde strengen om te voorkomen dat ze aan elkaar plakken tijdens het vlechten.
  • Je kunt het beste vanuit het midden vlechten voor een gelijkmatig brood. Op die manier vlecht je eerst de onderkant. Dat gaat als volgt: leg streng 1 over streng 2 en hierna streng 3 over streng 2. Deze stappen herhaal je tot de onderste helft van de vlecht is gevlochten. Knijp de uiteinden bij elkaar.
  • Draai de vlecht dan om, waardoor de kant die op het aanrecht lag nu omhoog ligt. De losse strengen liggen nu weer voor je aan de onderkant, maak de vlecht af via de herhaling dezelfde stappen: leg streng 1 over streng 2 en hierna streng 3 over streng 2. Knijp de uiteinden bij elkaar als je klaar bent met vlechten en draai de vlecht weer om met de mooie kant naar boven.

TWEEDE RIJS

  • Leg de vlecht op een met bakpapier beklede bakplaat en dek af met de theedoek. Laat 60 minuten rijzen op kamertemperatuur of tot het in volume verdubbeld is. Het is voldoende gerezen als je er met een vinger op duwt en de afdrukt zichtbaar blijft.

VLECHTBROOD BAKKEN

  • Bestrijk het deeg met het mengsel van ei, melk en zout. Bak het brood gaar en goudbruin in 40 minuten op 220 °C (onder- en bovenwarmte). Leg, indien nodig, een vel aluminiumfolie over het brood na 20 minuten baktijd om te voorkomen dat de korst te donker wordt.
Tips
Om te kijken of het deeg soepel genoeg is, neem je een klein bolletje van het deeg en probeer je dit uit te rekken tot een dun vliesje ontstaat zonder te scheuren (denk aan kauwgombellen blazen, het moet heel dun worden).
Bewaren
Ik bewaar mijn vers gebakken broden het liefst in een schone, droge theedoek. Meer lees je in mijn artikel over het bewaren van brood.