Een kruimeldeeg kun je allerlei verschillende smaken geven om het perfect bij een recept te laten passen. Dit kruimeldeeg met havermout is mijn favoriet.
Voor 4 ramekins of 1 grote ovenschaal
Ingrediënten
40gramongezouten roomboter
50gramlichtbruine basterdsuiker
50grambloem
50gramhavermout
Snuf zout
1tlvanille-extract
40gramhazelnotenfijngehakt
Instructies
Ik maak een kruimeldeeg graag met mijn handen. Daarvoor doe je alle ingrediënten tegelijk in een kom.
Wrijf de boter tussen je vingers fijn en kneed tot een stevig, maar kruimelig deeg. Het deeg zal uiteindelijk net niet (of net wel) een stevig samenhangend deeg vormen. Dan is het goed.
Wil je de kruimels los bakken? Verspreid ze dan over een met bakpapier beklede bakplaat. Bak in 12-15 minuten op 180 °C (boven- en onderwarmte) of tot ze goudbruin beginnen te kleuren.
Het kruimeldeeg gelijk in een recept verwerken? Dat kan natuurlijk ook. In het geval van een crumble met fruit doe je dit, afhankelijk van het formaat van de ovenschaal, in 20-30 minuten op 200 °C (boven- en onderwarmte).
Tips
Je kunt kruimeldeeg ook met een mixer bereiden. Hoe langer je mixt, hoe groter de kruimels zullen worden.
Bewaren
Heb je het kruimeldeeg los afgebakken? Dan kun je het in een luchtdichte verpakking minimaal 1 week bewaren.