Combineer een zachte, smeuïge boterkoek met de populaire Oreo koekjes en de Oreo boterkoek is geboren. Maak hem zelf met dit recept.
Porties: 16stukjes
vierkante 20 x 20 cm vorm of ronde 24 cm vorm
Ingrediënten
Oreo bodem
300gramOreo koekjes
30gramongezouten roomboter
Boterkoek
200gramfijne kristalsuiker
200gramongezouten roomboter
halfei(M)
250grambloem
snuf zout
halfei(om in te smeren)
Instructies
Oreo bodem
Maal de Oreo koekjes fijn in een foodprocessor. In een pan smelt je de boter. Giet de gesmolten boter bij de fijngemalen koekjes en roer goed door.
Stort de koekkruimels in de met bakpapier beklede bakvorm. Verdeel gelijkmatig en druk stevig aan met de bolle kant van een lepel.
Boterkoek
Mix de boter en suiker romig. Voeg het halve ei toe (de rest is voor het afsmeren) en mix tot deze is opgenomen. Bloem en zout kun je tegelijk toevoegen. Kneed tot een mooi deeg.
Verdeel het deeg gelijkmatig over de Oreo bodem en druk stevig aan.
Met een bolle kant van een lepel kun je het deeg mooi glad strijken, maak hem eventueel een beetje vochtig.
Bestrijk het deeg met het losgeklopte ei en gebruik eventueel een vork om een patroon in de boterkoek te maken.
Bak de boterkoek in 25-30 minuten goudbruin op 180 °C (boven- en onderwarmte).
Laat de Oreo boterkoek volledig afkoelen en snijd daarna in blokjes.
Bewaren
Luchtdicht verpakt blijft de boterkoek buiten de koelkast zo’n 5-7 dagen goed. In de vriezer tot 3 maanden.