Een brosse bodem, romige crème brûlée en een krokant suikerlaagje bovenop. Dat wordt smullen met deze crème brûlée taart.
Porties: 10-12 personen
voor een lage taartvorm van 27 cm
Ingrediënten
Bodem
80grampoedersuiker
160gramongezouten roomboter
225grambloem
Half ei
Snuf zout
Crème brûlée
5eidooiers
80gramfijne kristalsuiker
500mlslagroom
Merg van 1 vanillestokje
riet- of kristalsuiker
Instructies
Bodem
Doe alle ingrediënten voor de bodem in een kom en mix tot een stevig deeg. Leg het deeg een uurtje in de koelkast om te laten rusten.
Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkblad tot het net iets groter is dan je taart vorm. Bekleed de vorm vervolgens met het deeg en werk de randjes netjes af.
Leg een vel bakpapier in de vorm en giet hier een blindbakvulling op (bijvoorbeeld keramische bakbonen). Bak de bodem 20 minuten met de blindbakvulling op 180 °C (boven- en onderwarmte).
Verwijder na 20 minuten de vulling en het vel bakpapier en bak de bodem nog 5-10 minuten op 180 °C (boven- en onderwarmte).
Vulling
Doe de eidooiers en suiker in een kom, klop door elkaar met een garde.
In een pan voeg je slagroom en vanillemerg samen. Roer regelmatig door terwijl je de room aan de kook brengt.
Als het kookpunt is bereikt haal je de pan van het vuur en giet je de room bij het eiermengsel, terwijl je blijft roeren.
Zet de taartbodem weer in de oven en zorg dat hij al goed recht staat. Giet het roommengsel in de vorm en schuif de taart voorzichtig in de oven. Je kunt dit natuurlijk ook al op het aanrecht doen, maar zorg dat je de vulling niet morst tijdens het verplaatsen.
Bak de crème brûlée taart in 30-35 minuten op 150 °C (boven- en onderwarmte) tot de vulling gestold is. Het is oké als deze nog een klein beetje wiebelt.
Laat de taart afkoelen en zet dan in de koelkast, hier moet de vulling minimaal 3 uur opstijven. Langer is echter beter, ik heb hem zelf de hele nacht in de koelkast laten staan.
Voordat je de taart serveert strooi je een laagje suiker over de laag crème brûlée. Gebruik een gasbrandertje om de suikerlaag te smelten. De taart onder de grill zetten tot de suiker is gesmolten en goudbruin kleurt is ook een optie.
Bewaren
Zonder suikerlaagje kun je de taart in de koelkast 2 dagen bewaren. Met suikerlaagje wil je de crème brûlée taart gelijk serveren.