Snijd plakjes cake van 1-1,5 cm dikte en bekleed de vorm hiermee. Bedek de hele vorm goed en vul eventuele kiertjes op met stukjes cake. Zorg dat je ook wat plakjes cake overhoudt om de gevulde vorm mee af te dekken.
Smeer de laag cake in met frambozenjam.
Vul de vorm afwisselend met het ijs en de frambozen, druk tussendoor steeds aan met een lepel zodat er geen holle ruimtes in de ijstaart komen.
Als de vorm helemaal opgevuld is met ijs, eindig je met een laatste laag cake. Deze plakjes cake mogen iets dunner zijn als dat beter uitkomt.
Dek de vorm goed af met keukenfolie. Het is handig om nu vast te zorgen dat de Baked Alaska mooi recht is. Ik draai hiervoor de (met folie ingepakte) kom om en druk deze even op het werkblad, nu weet je zeker dat hij straks stevig op een mooi bord of plateau blijft staan.
Zet de vorm minimaal 3 uur in de vriezer, maar een hele nacht is nog beter.
Meringue
Voordat je de taart wilt serveren maak je de meringue. Doe de eiwitten en fijne kristalsuiker in een vetvrije kom en mix op een hoge stand tot er gladde, stijve pieken ontstaan.
Haal de ijstaart uit de vorm en zet op een bord of taartplateau waar je de Baked Alaska op wilt serveren.
Smeer de taart rijkelijk in met meringue, dit hoeft absoluut niet netjes en strak te gebeuren.
Gebruik een brander om het eiwitschuim af te branden, breng hiermee mooie goudbruine details aan.
Serveer de baked Alaska met frambozen hierna gelijk.
Tips
Als je geen brander hebt kun je de Baked Alaska ook enkele minuten in een hete oven onder de grill zetten tot de meringue goudbruin is gekleurd.
Bewaren
Nadat deze ijstaart met meringue is afgewerkt serveer je de Baked Alaska gelijk. Bewaren is niet mogelijk. De basis van ijs en cake kun je in de vriezer tot 3 maanden bewaren.