Al mijn tiramisu recepten zijn zonder ei, maar de klassieke tiramisu in een grote schaal die voor al je eters genoeg is, ontbrak nog. Maar nu niet meer!
Porties: 12personen
voor een ovenschaal van 28 x 15 cm
Ingrediënten
2kopjessterke koffieca. 280 ml totaal - afgekoeld
250mlslagroom
500grammascarpone
50gramfijne kristalsuiker
2pakken lange vingersongeveer 56 koekjes
cacaopoeder
koffielikeuroptioneel
Benodigdheden
ovenschaal rechthoekig 28 x 15 cm
Instructies
Let op: er gaat geen rauw ei in deze tiramisu, maar eieren zijn wel een bestandsdeel van de lange vingers.
Zet twee sterke kopjes koffie en laat dit afkoelen. Meng hier eventueel de koffielikeur naar smaak doorheen.
Doe de slagroom met de mascarpone en de fijne kristalsuiker in een kom en mix zo’n 3-5 minuten tot er een romig, stevig en glad geheel ontstaat.
In een platte schaal schenk je de helft van de koffie (en eventueel likeur). Dip de helft van de lange vingers (ongeveer 28 stuks) hier voor een aantal seconden in. Leg de lange vingers in een rechthoekige schaal als bodem.
Verdeel hierover de helft van het mascarpone mengsel. Strooi hier vervolgens een dunne laag cacaopoeder overheen.
Herhaal de stap hierboven met de lange vingers en de koffie. Leg ze op de laag cacaopoeder. Verdeel het resterende mascarponemengsel er overheen en strijk glad. Maak opnieuw af met wat cacaopoeder.
Voor het lekkerste effect zet je de tiramisu een nacht in de koelkast voordat je deze serveert, maar in het geval van tijdnood kun je de tiramisu ook sneller al serveren.
Tips
Eén kopje koffie bevat ongeveer 140 ml. Je kunt dus bijvoorbeeld 280 ml espresso zetten voor dit recept.
Bewaren
Deze tiramisu kun je tot 4 dagen in de koelkast bewaren.