Ga terug
+ personen
BLUEBERRY-LEMON BABYSHOWER TAART bakken
Opslaan Recept afdrukken
4.80 van 10 stemmen

Blueberry-lemon babyshower taart

Voor de babyshower van mijn zusje maakte ik deze prachtige blueberry-lemon taart. Met deze ombre taart steel je de show!
Porties: 12 personen
voor een 15 cm taart

Ingrediënten

  • 250 gram ongezouten roomboter
  • 250 gram fijne kristalsuiker
  • 5 eieren (M)
  • sap van 1 citroen
  • 250 gram zelfrijzend bakmeel
  • snuf zout
  • rasp van 2 citroenen
  • 200 gram blauwe bessen

Vulling + decoratie

  • 1 portie botercrème
  • 2 el blauwe bessen jam
  • 2 el lemon curd
  • blauwe eetbare kleurstof ik gebruik het liefst gel- of pasta kleurstoffen
  • decoratie naar keuze (zie tip voor wat ik gebruikte)

Instructies

  • Zorg dat je de botercrème van tevoren al hebt gemaakt, dat is wel zo handig. Of in ieder geval het 'papje' voor de basis zodat dat goed kan afkoelen.
  • Voor de cake klop je boter en suiker romig in een kom. Voeg de eieren een voor een toe, voeg de volgende pas toe als de voorgaande helemaal is opgenomen. Giet ook het citroensap erbij.
  • Voeg het zelfrijzend bakmeel, zout en citroenrasp toe en mix op een lage snelheid tot het helemaal is opgenomen. Langer mixen is niet nodig.
  • Spatel de blauwe bessen gelijkmatig door het beslag heen.
  • Bak de cake in 3 afzonderlijke lagen, hier behaal je betere resultaten mee dan wanneer je het als één grote cake bakt. Als je drie losse bakpannen hebt kun je ze tegelijkertijd bakken, anders bak je ze kort na elkaar.
  • Vet de bakvormen in en leg een bakpapiertje op de bodem van de vorm. Verdeel het beslag gelijkmatig over de cakevormen en gebruik een spatel om het gelijkmatig in de vorm te verdelen.
  • Bak de cakes in 30-35 minuten op 160 °C (boven- en onderwarmte) gaar en goudbruin.
  • Laat de cakes een paar minuten afkoelen in de bakvorm voordat je ze op een rooster stort, laat ze hier volledig afkoelen.

Taart afmaken

  • Wanneer de cakes volledig zijn afgekoeld kun je de taart afmaken. Als de botercrème nog niet af was, doe je dat nu. Schep een deel van de crème in een spuitzak
  • Leg de eerste plak cake op een bord of standaard. Spuit een randje botercreme op de plak cake langs de rand. Dit noem je ook wel een 'dijkje spuiten'. Schep de jam op de cake en smeer gelijkmatig uit. Spuit meer botercrème tussen het dijkje bovenop de laag jam. Spreid gelijkmatig uit.
  • Leg de volgende cakelaag erop en doe hetzelfde met de botercrème en lemon curd en leg de laatste plak cake bovenop de taart, zorg dat je de onderkant van de laatste cake naar boven doet zodat je een mooie platte bovenkant van de taart krijgt.
  • De resterende botercrème gebruik je om de taart rondom af te smeren, maar deze moeten we eerst kleuren. Verdeel de botercrème over 3 schaaltjes. Doe in 1 schaaltje een klein beetje kleurstof om lichtblauw te maken. In een tweede schaaltje gebruik je iets meer kleurstof zodat dit een donkerdere kleur blauw wordt. Het laatste schaaltje btoercrème blijft wit.
  • Doe de 3 soorten botercrème in ieder een eigen spuitzak en knip de puntjes er vanaf. Begin met de donkerblauwe botercrème, spuit deze het onderste ⅓ deel van de taart. Dit hoeft niet netjes.
  • Doe hetzelfde met de lichtblauwe botercrème, spuit een rand die ongeveer even breed is op de taart, aansluitend op de donkerblauwe botercrème. Eindig met de witte botercrème, spuit deze op het bovenste deel van de zijkant en de bovenkant van de taart zelf.
  • Gebruik een grote schraper of spatel om de taart af te smeren. Houd de schraper op dezelfde plek, je wilt niet dat de kleuren helemaal door elkaar gaan. Smeer ook de bovenkant strak af. (zie tips voor een link naar mijn tips voor het afsmeren + een Reel waarin ik deze taart afsmeer)
  • Eenmaal afgesmeerd kun je de taart versieren. Ik plaatste eerst een donut bovenop. Die verstevigde ik met twee cocktailprikkers zodat hij niet kom kan vallen.
  • Daarna maakte ik kleine duo toefjes van de resterende botercrème (zie hier hoe je dat doet). Daaromheen plaatste ik blauwe bessen, mini marshmallows en allerlei soorten sprinkles. Decoreer de taart zoals jij zelf wilt!

Tips

  • Lees hier alles over het strak afsmeren van een taart.
  • Ter decoratie gebruikte ik een donut in het midden. Rondom plaatste ik op de bovenkant kleine botercrème toeven, mini marshmallows en blauwe bessen. Verder gebruikte ik allerlei soorten sprinkles -klein en groot- om de taart te versieren.
Bewaren
Liefst op een koele plek buiten de koeling, hier blijft hij zo’n 3-4 dagen goed, verpak hem wel goed. Dit kan in folie, in een taartdoos of onder een grote stolp.