Ga terug
+ servings
Chocolade-amandel shortbread swirl koekjes
Opslaan Recept afdrukken
4.67 van 12 stemmen

Chocolade-amandel shortbread swirl koekjes

Deze heerlijke chocolade-amandel shortbread swirl koekjes met stukjes amandelen erdoor hebben een prachtig geswirld uiterlijk.
Porties: 18

Ingrediënten

  • 250 gram ongezouten roomboter
  • 100 gram poedersuiker
  • 1 tl vanille extract
  • 300 gram bloem
  • flinke snuf zout
  • 60 gram amandelen fijn gehakt
  • 0,5 tl amandel aroma
  • 1,5 el cacaopoeder

Instructies

  • Mix de boter en poedersuiker romig. Voeg de bloem en het zout toe en kneed tot een stevig koekjesdeeg.
  • Deel het deeg in twee delen. Door het ene deel kneed je het cacaopoeder en vanille-extract. Door het andere deel kneed je het amandel aroma en de stukjes amandelen.
  • Maak een bal van beide delen, wikkel in vershoudfolie en leg een uur te rusten in de koelkast voordat je verder gaat.
  • Eenmaal afgekoeld bestuif je je werkblad met bloem en rol je beide ballen deeg uit tot ongeveer 2 - 2,5 millimeter dikte. De plakken moeten ongeveer even groot zijn.
  • Je gaat de plakken deeg nu op elkaar leggen, als er een verschil in grootte is dan leg je de kleinste plak op de grootste plak. Rol het voorzichtig op en leg opnieuw een uur te rusten in de koelkast.
  • Snijd de rol deeg na het rusten in plakken van 5 mm. Leg de koekjes op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Bak de koekjes in 14 minuten op 175 °C (boven- en onderwarmte) gaar, of tot de randjes goudbruin zijn.

Tips

  • Om de lekkerste koekjes te bakken is het belangrijk dat je koekdeeg laat rusten in de koelkast. In dit recept doen we dat zelfs twee keer, omdat het er ook voor zorgt dat het deeg stevig wordt en in vorm blijft tijdens het snijden en afbakken.
  • Alle tips omtrent koekjes bakken lees je hier.
Bewaren
Bewaar de koekjes in een trommel, daarin blijven ze een paar weken bros en knapperig.