Wil je graag lekkere oliebollen bakken, maar heb je geen frituurpan in huis? Geen probleem, oliebollen uit de oven maak je net zo makkelijk.
Porties: 20stuks
Ingrediënten
500mlmelk
7gramdroge gist(1 zakje)
3elwitte basterdsuiker
500grambloem
snufzout
1ei(M)
zonnebloemolie
Instructies
Verwarm de melk tot deze lauwwarm (20 - 25 graden) is en haal van de warmtebron af, voeg gist en suiker toe en roer even door. Laat dit 5-10 minuutjes staan, je zult zien dat de gist borrelen.
In een kom voeg je de bloem en zout samen, roer even kort door. Voeg het ei toe en mix door de bloem, terwijl je mixt giet je het melkmengsel erbij. Blijf mixen tot er een glad beslag ontstaat.
Dek de kom af met plastic folie en laat het een uur rijzen op een warme plek tot het in volume is verdubbeld.
Verwarm de oven voor op 200 °C (boven- en onderwarmte).
Vet een rvs muffinvorm goed in en giet in elke muffinvorm een kleine theelepel olie. Schep daarna met een ijslepel het beslag in de vormpjes.
Zet de muffinvorm in de oven en bak de oliebollen in 25 minuten gaar en bruin.
Herhaal voor het resterende beslag.
Serveren met poedersuiker en smullen maar!
Tips
Met deze oliebollen uit de oven vind ik het extra lekker om voor een vulling door het beslag te kiezen. Bijvoorbeeld 100 gram geweekte rozijnen en/of één flinke appel (geschild) in stukjes.
Bewaren
De oliebollen zijn het lekkerst als je ze binnen 1-2 dagen opeet. Invriezen kan eventueel ook, dan zijn ze tot 3 maanden houdbaar. De oliebollen warm je eenvoudig op in de oven of magnetron.