Zeeuwse bolussen

22 april 2021
Zeeuwse bolussen
111

Ik had nog nooit een Zeeuwse bolus gegeten toen ik de keuken indook om deze lekkernij zelf te maken. Ik vond het eindresultaat fantastisch lekker, maar ik had geen idee of het een beetje leek op het echte werk. Dus vroeg ik mijn buurvrouw als liefhebber van Zeeuwse bolussen om op te treden als kritisch lid van het proefpanel. Haar oordeel: ‘Heerlijk! Iets minder klef dan het origineel, maar de structuur vind ik nu nog lekkerder’. Een oordeel waar ik erg blij mee was! Een dag later liet ik ook Judith en Mariette proeven en die hebben er hun vingers bij af zitten likken, net als hun thuisfront. Ik heb namelijk flink wat bolussen uitgedeeld om te voorkomen dat ik ze zelf niet allemaal op zou eten, zo lekker vind ik ze!

Zeeuwse bolussen

Zeeuwse bolussen zijn heerlijke kleffe gesuikerde broodjes uit Zeeland. Met dit recept maak je ze helemaal zelf.
Porties: 12 stuks

Ingrediënten

  • 500 gram bloem
  • 280 ml melk handwarm
  • 10 gram droge instant gist
  • 1 ei (M)
  • 50 gram ongezouten roomboter
  • 10 gram zout
  • 500 gram donkerbruine basterdsuiker
  • 1,5-2 el kaneel

Instructies

  • Voeg in een kom bloem, melk, gist, ei, boter en zout samen. Kneed in ongeveer 10 minuten tot een soepel deeg. Dit deeg hoort wat plakkerig te zijn, dus dat zit helemaal goed.
  • Laat het deeg afgedekt op een warme plek 1 uur rijzen tot het deeg in volume is verdubbeld.
  • Roer ondertussen ook vast de basterdsuiker en kaneel (naar smaak) door elkaar en verspreid het over een bakplaat.
  • Stort het deeg op je werkblad en druk de lucht eruit. Verdeel het in 12 gelijke delen.
  • Vorm de stukjes deeg tot balletjes, rol ze door de suiker en laat 15 minuten rusten.
  • Rol de balletjes deeg in de suiker uit tot een sliert van zo'n 35 cm. Rol op tot een spiraal, begin in het midden. Stop het uiteinde van de sliert onder het broodje. Leg de bolussen met voldoende tussenruimte op een bakplaat.
  • Laat de bolussen afgedekt 1 uur rijzen.
  • Bak de bolussen in 7-9 minuten op 250 °C (boven- en onderwarmte). Houd ze goed in de gaten, want het kan ineens snel gaan en je wilt niet dat ze te lang bakken en droog worden.
  • Na het bakken leg je de bolussen gelijk omgekeerd op een andere plaat of een bord. Laat ze hier afkoelen. Keer de hele plaat om of gebruik een spatel om te per stuk te verplaatsen en om te keren. Doe dit niet met je handen, de suiker is loeiheet.
Bewaren

2-3 dagen in een afgesloten verpakking buiten de koelkast.

Wat vind jij van dit recept?

5.0 (1 stemmen)

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

33 reacties

  1. Lisa schreef:

    Dit is geweldig. Ik werd helemaal blij toen ik de titel zag. Vind ze heerlijk maar ze zijn zelden te koop. Dank voor het recept.

    1. Huib schreef:

      Hoi Lisa ,
      hier een geboren en getogen Zeeuw….
      Een bolus koop je het beste, bij de bakkertjes zelf in Zeeland.
      Niet bij de supermarkt ketens die ze bijna altijd bij een broodfabriek kopen.

      Zodoende kan het voorkomen , dat er bij de bakkertjes in de dorpen niet altijd bolussen meer liggen aan het einde van de dag.
      Deze wil je het liefst vers verkopen ( en eten)
      Het is in Zeeland eigenlijk een ongeschreven regel om op zaterdagmorgen een bolus te halen….
      ” voe bie du koffie” op z’n Zeeuws gesproken….

      nog iets leuks daarover…tot een jaar of 30 terug werd een bolus als/voor jikkemiene uitgemaakt.

      Dus kom nog een keertje naar Zeeland en haal bij de plaatselijke bakkerij aldaar uw bolus!

  2. Ilse schreef:

    Kan je soyamelk en margarine gebruiken?

    1. Laura Kieft schreef:

      Heb ik zelf nooit geprobeerd dus kan ik niet met zekerheid zeggen. Ik weet dat het werkt in cakes, maar of dat voor brood ook geldt weet ik niet zeker.

      1. Ilse schreef:

        Dan moet ik dat maar gaan uitproberen.

        1. ilse schreef:

          Ze zijn heel goed gelukt met soya melk en margarine (en zelfrijzend bakmeel). Ik hield alleen wel veel suiker (ruim 175gr) over. Volgende keer is 350gr suiker ook voldoende.

  3. Lijda schreef:

    Kan ik ook licht bruine bastaardsuiker gebruiken, heeft met smaak toch niets te maken alleen worden ze lichter toch?

    1. Laura Kieft schreef:

      Zou ik niet doen voor dit recept, er zit namelijk zeker wel verschil in de smaak.

  4. Debbie schreef:

    Nog lekkerder…gevulde bolussen. Bolussen gevuld met banketbakkersroom 🙂

    1. Laura Kieft schreef:

      Ja die staan nog op mijn lijst, deze portie was al op voordat ik dat kon proberen haha.

  5. Marjolein schreef:

    Wat leuk!
    Ik was afgelopen weekend een weekendje weg in Zeeland, maar geen bolussen gespot door alle sluitingen. Dan maar zelf maken. Hopelijk worden ze heerlijk.

    1. Marjolein schreef:

      Ik heb wel maar de helft van het suiker/kaneel mengsel gebruikt, dat leek mij zo veel.
      Ook op de bakplaat daarna nog aangebrande suiker (naast de overheerlijke bolussen).
      Binnenkort nog maar een keer maken met de overige suiker.

    2. Huib schreef:

      Hoi Marjolein,
      ik wilde als echte Zuid Bevelandse Zeeuw reageren op je stelling dat er geen bolus te koop zou zijn geweest vanwege “sluitingen”
      Heb je wel bij de plaatselijke bakkerij gevraagd om een bolus?
      Zo kan het voorkomen dat die aan het einde van de dag niet meer voorradig zijn.
      Als bakker wil je graag kwaliteit ,dus verse producten aanbieden , zo ook met de bolus.
      die wil je vers eten!!
      Ik heb werkelijk waar ELKE zaterdag bij onze plaatselijke bakker in Krabbendijke onze” standaard bolus voe bie du koffie” gehaald…(.maar wel ruim voor de middag)

      Dus kom aub nog weer es een keer naar Zeeland, en koop onze bolus!!

  6. Hanneke schreef:

    Ik strooi het suiker/kaneel mengsel altijd op een schone vochtige doek. Met als resultaat dat de bolus wel “heerlijk klef” wordt. Echt superlekker!

    1. Jenny schreef:

      Ik vond ze ook niet heel klef, dus zou graag jouw tip eens proberen. Rol je ze dan op de natte theedoek met het suikermengsel? Of leg je een natte theedoek met het mengsel over hey deeg heen als ze de laatste keer rijzen?

  7. Miriam schreef:

    Deze waren ook echt SUPER lekker😍 en ik ben een echte Zeeuwse haha
    Mochten jullie ooit in Zeeland zijn koop dan zeker een bolus bij de bakker
    Mvg miriam

    1. Laura Kieft schreef:

      Wat leuk om te horen! En dat ga ik zeker doen haha 🙂

  8. Ed schreef:

    Gelukt! En ze zijn heerlijk!

  9. Lijda schreef:

    Voor de eerste keer de zeeuwse bolussen gemaakt en super goed gelukt, de dag erna zijn ze nog lekkerder!!! Ga ik zeker vaker maken.🤗

  10. Yara van Heeswijk schreef:

    Moet er bakpapier onder de bolussen wanneer je ze gaat bakken?

    1. Laura Kieft schreef:

      Dat zou ik wel doen ja, blijft je bakplaat het mooist van.

  11. Nancy schreef:

    Misschien een gekke vraag, maar waar heb je dat mooie bakblik gekocht? Heel erg mooi!

    1. Laura Kieft schreef:

      Een keer gevonden bij een kringloop.

  12. Robert schreef:

    Heb zelf al meerdere malen bolussen gebakken met n ander recept, maar dat wijkt niet heel veel af van deze. Er gaat bij mij nog n ei door t deeg om t wat rijker te maken. Omdat het een lekker plakkerig broodje is, haal ik de rolletjes twee keer door het suiker kaneel mengsel met 10 minuten tussenpauze.
    Mijn ervaring met bewaren is slecht. De volgende dag vind ik ze al te droog ( als ze de volgende dag al halen) en helaas hebben we geen toegang tot alle broodverbeteraars en malsmakers die de professionele bakkers hebben, dus lekker dooreten :).

  13. Jessica schreef:

    Hallo Laura.
    Dankjewel voor het delen van dit recept.
    Vandaag gemaakt. Zo ontzettend lekker en zo groot 🤣.
    Wat een verschil. Vers of vol troep uit de supermarkt.
    Ik ben om en bak deze voortaan zelf .
    Heerlijk .
    Groetjes Jessica

  14. Debby schreef:

    Hoi Laura, zou dit denk je ook zonder ei kunnen? Ben daar helaas allwegisCh voor

    1. Laura's Bakery schreef:

      Nee, dan wordt de structuur echt anders helaas.

  15. Debby schreef:

    Jammer maar helaas 😃 dankje voor je snelle reactie!

  16. Ingrid schreef:

    Hoi Laura,
    Welke bloem kun je het beste gebruiken voor de bolussen?
    Groetjes, Ingrid

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik gebruikte tarwe bloem!

  17. Mo schreef:

    Om een Bolus echt stroperig ofwel plakkerig te krijgen is stoom nodig, als je deze optie niet hebt kan een bakje water in je oven zetten. Als Zeeuw zou ik nooit en te nimmer een bolus uit een supermarkt kopen, die zijn gewoon echt niet hoe ze horen te zijn. Alleen de warme bakker heeft bolussen zoals ze horen te zijn

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat een goede tip! Ik ben het met je eens dat vers gebakken net wat beter smaakt 🙌🏻

  18. Jessica schreef:

    Nee hoor… met dit recept zijn de bolussen plakkerig en stroperig. 😊

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *