Ik had nog nooit een Zeeuwse bolus gegeten toen ik de keuken indook om deze lekkernij zelf te maken. Ik vond het eindresultaat fantastisch lekker, maar ik had geen idee of het een beetje leek op het echte werk. Dus vroeg ik mijn buurvrouw als liefhebber van Zeeuwse bolussen om op te treden als kritisch lid van het proefpanel. Haar oordeel: ‘Heerlijk! Iets minder klef dan het origineel, maar de structuur vind ik nu nog lekkerder’. Een oordeel waar ik erg blij mee was! Een dag later liet ik ook Judith en Mariette proeven en die hebben er hun vingers bij af zitten likken, net als hun thuisfront. Ik heb namelijk flink wat bolussen uitgedeeld om te voorkomen dat ik ze zelf niet allemaal op zou eten, zo lekker vind ik ze!

Zeeuwse bolussen-2a

 

ZEEUWSE BOLUSSEN

Opslaan
Recept afdrukken

4.69 van 38 stemmen

Zeeuwse bolussen

Zeeuwse bolussen zijn heerlijke kleffe gesuikerde broodjes uit Zeeland. Met dit recept maak je ze helemaal zelf.
Voorbereiding30 minuten
Bereiding9 minuten
Rijzen2 uur
Totaal2 uur 39 minuten
Porties: 12 stuks

Ingrediënten

  • 500 gram bloem
  • 280 ml melk handwarm
  • 10 gram droge instant gist
  • 1 ei (M)
  • 50 gram ongezouten roomboter
  • 10 gram zout
  • 500 gram donkerbruine basterdsuiker
  • 1,5-2 el kaneel

Instructies

  • Voeg in een kom bloem, melk, gist, ei, boter en zout samen. Kneed in ongeveer 10 minuten tot een soepel deeg. Dit deeg hoort wat plakkerig te zijn, dus dat zit helemaal goed.
  • Laat het deeg afgedekt op een warme plek 1 uur rijzen tot het deeg in volume is verdubbeld.
  • Roer ondertussen ook vast de basterdsuiker en kaneel (naar smaak) door elkaar en verspreid het over een bakplaat.
  • Stort het deeg op je werkblad en druk de lucht eruit. Verdeel het in 12 gelijke delen.
  • Vorm de stukjes deeg tot balletjes, rol ze door de suiker en laat 15 minuten rusten.
  • Rol de balletjes deeg in de suiker uit tot een sliert van zo'n 35 cm. Rol op tot een spiraal, begin in het midden. Stop het uiteinde van de sliert onder het broodje. Leg de bolussen met voldoende tussenruimte op een bakplaat.
  • Laat de bolussen afgedekt 1 uur rijzen.
  • Bak de bolussen in 7-9 minuten op 250 °C (boven- en onderwarmte). Houd ze goed in de gaten, want het kan ineens snel gaan en je wilt niet dat ze te lang bakken en droog worden.
  • Na het bakken leg je de bolussen gelijk omgekeerd op een andere plaat of een bord. Laat ze hier afkoelen. Keer de hele plaat om of gebruik een spatel om te per stuk te verplaatsen en om te keren. Doe dit niet met je handen, de suiker is loeiheet.
Bewaren

2-3 dagen in een afgesloten verpakking buiten de koelkast.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

66 reacties

  1. Lisa schreef:

    Dit is geweldig. Ik werd helemaal blij toen ik de titel zag. Vind ze heerlijk maar ze zijn zelden te koop. Dank voor het recept.

    1. Huib schreef:

      Hoi Lisa ,
      hier een geboren en getogen Zeeuw….
      Een bolus koop je het beste, bij de bakkertjes zelf in Zeeland.
      Niet bij de supermarkt ketens die ze bijna altijd bij een broodfabriek kopen.

      Zodoende kan het voorkomen , dat er bij de bakkertjes in de dorpen niet altijd bolussen meer liggen aan het einde van de dag.
      Deze wil je het liefst vers verkopen ( en eten)
      Het is in Zeeland eigenlijk een ongeschreven regel om op zaterdagmorgen een bolus te halen….
      ” voe bie du koffie” op z’n Zeeuws gesproken….

      nog iets leuks daarover…tot een jaar of 30 terug werd een bolus als/voor jikkemiene uitgemaakt.

      Dus kom nog een keertje naar Zeeland en haal bij de plaatselijke bakkerij aldaar uw bolus!

  2. Ilse schreef:

    Kan je soyamelk en margarine gebruiken?

    1. Laura Kieft schreef:

      Heb ik zelf nooit geprobeerd dus kan ik niet met zekerheid zeggen. Ik weet dat het werkt in cakes, maar of dat voor brood ook geldt weet ik niet zeker.

      1. Ilse schreef:

        Dan moet ik dat maar gaan uitproberen.

        1. ilse schreef:

          Ze zijn heel goed gelukt met soya melk en margarine (en zelfrijzend bakmeel). Ik hield alleen wel veel suiker (ruim 175gr) over. Volgende keer is 350gr suiker ook voldoende.

  3. Lijda schreef:

    Kan ik ook licht bruine bastaardsuiker gebruiken, heeft met smaak toch niets te maken alleen worden ze lichter toch?

    1. Laura Kieft schreef:

      Zou ik niet doen voor dit recept, er zit namelijk zeker wel verschil in de smaak.

  4. Debbie schreef:

    Nog lekkerder…gevulde bolussen. Bolussen gevuld met banketbakkersroom 🙂

    1. Laura Kieft schreef:

      Ja die staan nog op mijn lijst, deze portie was al op voordat ik dat kon proberen haha.

  5. Marjolein schreef:

    Wat leuk!
    Ik was afgelopen weekend een weekendje weg in Zeeland, maar geen bolussen gespot door alle sluitingen. Dan maar zelf maken. Hopelijk worden ze heerlijk.

    1. Marjolein schreef:

      Ik heb wel maar de helft van het suiker/kaneel mengsel gebruikt, dat leek mij zo veel.
      Ook op de bakplaat daarna nog aangebrande suiker (naast de overheerlijke bolussen).
      Binnenkort nog maar een keer maken met de overige suiker.

    2. Huib schreef:

      Hoi Marjolein,
      ik wilde als echte Zuid Bevelandse Zeeuw reageren op je stelling dat er geen bolus te koop zou zijn geweest vanwege “sluitingen”
      Heb je wel bij de plaatselijke bakkerij gevraagd om een bolus?
      Zo kan het voorkomen dat die aan het einde van de dag niet meer voorradig zijn.
      Als bakker wil je graag kwaliteit ,dus verse producten aanbieden , zo ook met de bolus.
      die wil je vers eten!!
      Ik heb werkelijk waar ELKE zaterdag bij onze plaatselijke bakker in Krabbendijke onze” standaard bolus voe bie du koffie” gehaald…(.maar wel ruim voor de middag)

      Dus kom aub nog weer es een keer naar Zeeland, en koop onze bolus!!

  6. Hanneke schreef:

    Ik strooi het suiker/kaneel mengsel altijd op een schone vochtige doek. Met als resultaat dat de bolus wel “heerlijk klef” wordt. Echt superlekker!

    1. Jenny schreef:

      Ik vond ze ook niet heel klef, dus zou graag jouw tip eens proberen. Rol je ze dan op de natte theedoek met het suikermengsel? Of leg je een natte theedoek met het mengsel over hey deeg heen als ze de laatste keer rijzen?

  7. Miriam schreef:

    Deze waren ook echt SUPER lekker? en ik ben een echte Zeeuwse haha
    Mochten jullie ooit in Zeeland zijn koop dan zeker een bolus bij de bakker
    Mvg miriam

    1. Laura Kieft schreef:

      Wat leuk om te horen! En dat ga ik zeker doen haha 🙂

  8. Ed schreef:

    Gelukt! En ze zijn heerlijk!

  9. Lijda schreef:

    Voor de eerste keer de zeeuwse bolussen gemaakt en super goed gelukt, de dag erna zijn ze nog lekkerder!!! Ga ik zeker vaker maken.?

  10. Yara van Heeswijk schreef:

    Moet er bakpapier onder de bolussen wanneer je ze gaat bakken?

    1. Laura Kieft schreef:

      Dat zou ik wel doen ja, blijft je bakplaat het mooist van.

  11. Nancy schreef:

    Misschien een gekke vraag, maar waar heb je dat mooie bakblik gekocht? Heel erg mooi!

    1. Laura Kieft schreef:

      Een keer gevonden bij een kringloop.

  12. Robert schreef:

    Heb zelf al meerdere malen bolussen gebakken met n ander recept, maar dat wijkt niet heel veel af van deze. Er gaat bij mij nog n ei door t deeg om t wat rijker te maken. Omdat het een lekker plakkerig broodje is, haal ik de rolletjes twee keer door het suiker kaneel mengsel met 10 minuten tussenpauze.
    Mijn ervaring met bewaren is slecht. De volgende dag vind ik ze al te droog ( als ze de volgende dag al halen) en helaas hebben we geen toegang tot alle broodverbeteraars en malsmakers die de professionele bakkers hebben, dus lekker dooreten :).

  13. Jessica schreef:

    Hallo Laura.
    Dankjewel voor het delen van dit recept.
    Vandaag gemaakt. Zo ontzettend lekker en zo groot ?.
    Wat een verschil. Vers of vol troep uit de supermarkt.
    Ik ben om en bak deze voortaan zelf .
    Heerlijk .
    Groetjes Jessica

  14. Debby schreef:

    Hoi Laura, zou dit denk je ook zonder ei kunnen? Ben daar helaas allwegisCh voor

    1. Laura's Bakery schreef:

      Nee, dan wordt de structuur echt anders helaas.

  15. Debby schreef:

    Jammer maar helaas ? dankje voor je snelle reactie!

  16. Ingrid schreef:

    Hoi Laura,
    Welke bloem kun je het beste gebruiken voor de bolussen?
    Groetjes, Ingrid

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik gebruikte tarwe bloem!

  17. Mo schreef:

    Om een Bolus echt stroperig ofwel plakkerig te krijgen is stoom nodig, als je deze optie niet hebt kan een bakje water in je oven zetten. Als Zeeuw zou ik nooit en te nimmer een bolus uit een supermarkt kopen, die zijn gewoon echt niet hoe ze horen te zijn. Alleen de warme bakker heeft bolussen zoals ze horen te zijn

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat een goede tip! Ik ben het met je eens dat vers gebakken net wat beter smaakt ??

  18. Jessica schreef:

    Nee hoor… met dit recept zijn de bolussen plakkerig en stroperig. ?

  19. Maiska schreef:

    Zou je ze kunnen invriezen?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat lijkt me geen probleem.

  20. Fien Stakenburg schreef:

    Ik heb ze al 3 x gemaakt aankomende weej weer kreeg van mijn zus een kant en klaar pakketje uit Zeeland wow was meteen verkocht en nu dit recept super super gaaf🥰🥰🥰🥰

  21. Williane Makkenze schreef:

    Weet jij hoe het komt dat de bolussen zo gigantisch uitlopen in de oven? Ik ga vanavond jouw recept proberen, na afgelopen weekend een ander recept te hebben geprobeerd, maar dat werd echt een bakplaat vol bolus, in plaats van 6 mooie bolusjes haha.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat durf ik niet te zeggen op basis van een ander recept. Zelf heb ik daar geen last van gehad, dus hopelijk gaat het ook goed bij jou met dit recept 🙂

  22. Mirjam schreef:

    Hoi,

    Super fijn recept
    Alleen werden mijn bolussen knapperig, hoe kan dit?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dan gok ik dat je het te heet/te lang gebakken hebt (iedere oven werkt immers net anders).

  23. Martine schreef:

    Goedemiddag

    Met welke kneedbaar is het het handigste om dit deeg te kneden?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Bedoel je met welk opzetstuk van de mixer? Dan zou ik de deeghaken gebruiken.

  24. John schreef:

    Mijn bakplaat is ongeveer 25×35 cm. Passen daar wel 12 stuks op?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat gaat niet passen nee. Ik zou ze dan gewoon in twee ladingen afbakken.

  25. John schreef:

    Mijn rooster daarentegen is 45×35 cm. (bakplaat heeft schuin naar binnen lopende wanden, vandaar) Kan je ze ook bakken op een rooster met bakpapier eronder?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik raad toch echt de bakplaat aan!

  26. Liesbeth schreef:

    Ben de bolussen aan het proberen. Er staat dat het deeg plakkerig is en dat dat hoort maar klopt het dat ze zo erg is dat de helft aan je handen blijft plakken en je er dit amper af krijgt? Het deeg staat nu te rijzen ben benieuwd.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Is het gelukt? Als het erg aan je handen plakt, kun je je handen licht vochtig maken.

  27. Robert schreef:

    Het deeg moet plakkerig zijn als een post-it briefje, mss een beetje meer. Ik zou nog wat bloem toevoegen.

  28. Anneke Schuring schreef:

    Kun je het gistdeeg een dag ervoor maken en dan later verwerken en afbakken?
    Graag je advies. Koffie-oma.

  29. Mijke schreef:

    Hoi! Klopt het dat de binnenkant van de bolus na het afbakken ook nog steeds heel kleverig (en wit) is? Voor mijn gevoel is de binnenkant niet goed gaar geworden terwijl de suiker op de buitenkant precies goed lijkt te zijn!
    Mogelijke oorzaak lijkt mij dat ik een combi magnetron heb die maar tot 225 graden Celsius gaat. Heb je hier tips voor?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat hoort niet inderdaad, ik vermoed ook dat dit aan je combi magnetron ligt. Ik heb daar zelf geen ervaring mee, maar misschien kun je het dan wat langer bakken?

  30. Lien schreef:

    ik had ze gemaakt voor mijn Zeeuwse themafeest en iedereen vond ze heerlijk en geloofde niet dat ik ze zelf had gemaakt 🙂 complimenten voor het recept Laura! bij de 2e lading heb ik ook nog wat citroenschil erdoor gedaan, dat geeft een extra zuurtje aan de bolus, ook heel lekker

  31. Hannah schreef:

    Fantastisch recept. Heerlijke bolussen, zacht en plakkerig. Precies goed na 7 minuten in de oven. Inderdaad suiker over, maar dat wilden de kinderen wel op brood, dus dat zit nu in een bakje. Perfect!

  32. Noemi schreef:

    Ik vond deze bolussen echt niet normaal lekker! Mijn man geloofde niet dat ik het zelf had gemaakt. Dit is echt werkelijk mijn beste baksel tot nu toe, bedankt voor het recept! Oh en ik vond ze wel lekker plakkerig genoeg, maar ik ben niet zuinig geweest met het rollen door de suiker 🙈

    Las nog wel een comment over een bakje water in de oven tijdens het afbakken.. al getest? Ben benieuwd!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat leuk om te lezen! Dat heb ik zelf niet getest nog, maar zeker benieuwd ook.

  33. Wouter schreef:

    Truc om lekker kleverige bolussen te krijgen is de deegsliert met roomboter te behandelen (boter in je handen en dan insmeren / in masseren) voordat je ze door de kaneelsuiker haalt. Door de boter aan de buitenkant karameliseert de suiker in de oven.

  34. christianne schreef:

    5 sterren
    gw super lekker en niet heel moeilijk om te maken. zeker een aanrader! kijk wel uit dat je hem niet te lang in de oven doet want dan worden ze droog. dat had ik de eerste keer 😃 suc6 ermee!

  35. Wout schreef:

    5 sterren
    Kan je het beste volle of halfvolle melk gebruiken?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Het kan allebei, net wat je zelf het fijnste vindt. Ik gebruik graag volle melk.

  36. Daisy schreef:

    Hoi! Ik wil dit receptje binnenkort gaan proberen, maar zou je deze bolussen ook met speltbloem kunnen maken in plaats van tarwebloem?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat heb ik zelf niet getest, maar je zou het kunnen proberen natuurlijk. Hier lees je meer over de verschillen: https://www.laurasbakery.nl/verschillende-soorten-bloem/

  37. Betty MP schreef:

    5 sterren
    Vond het best wel een kliederig werkje maar ze zij heerlijk geworden !

  38. Kim schreef:

    Ik heb een hete lucht oven op hoeveel graden kan ik deze dan het beste zetten?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept