Deze klassieke kersenvlaai zal bij iedere vlaaienliefhebber in de smaak vallen. Ook lekker met een laagje banketbakkersroom!
Porties: 12personen (voor een 25cm vorm)
Ingrediënten
250grambloem
1tlinstant gist
4tlkristalsuiker
snuf zout
40gramboter(gesmolten)
4elgeklopt ei
90mlmelk(handwarm)
1,5xreceptkersenvlaaivulling
2elpaneermeel
beetje ei om te bestrijken(over van het geklopte ei)
2-3elgrove kristalsuiker of rietsuiker om over raster te strooien
Extra benodigdheden
25cmvlaaivorm(ik gebruikte deze)
ruitenroller(hier te koop)
Instructies
Bereid de kersenvlaaivulling voor volgens recept (zie de link naar het recept in de ingrediënten) en zet opzij.
Begin met het maken van het deeg voor de bodem. Hiervoor doe je de bloem, gist, suiker en zout in een kom. Voeg hier de boter, ei en melk aan toe. Kneed tot een zacht en soepel deeg dat niet meer plakkerig is. Dek het deeg af en laat rijzen tot het in volume verdubbeld is, dat duurde bij mij iets langer dan een uur.
Druk dan het lucht uit het deeg en kneed tot een gladde bal. Twee derde van het deeg gebruik je om de bodem te bekleden, de rest is voor het raster bovenop. Rol twee derde van de bal deeg uit zodat hij in de vorm past. Bekleed de vorm met het deeg. De stukjes deeg die over de vorm hangen kun je nog even zo laten, dat verwijderen we tegelijk met overtollige stukjes van het raster.
Prik een paar gaatjes in de bodem en laat deze zo’n 15 minuten afgedekt staan. Ondertussen rol je het deeg voor het raster uit in een ovale vorm, zorg dat hij iets langer is dan de doorsnede van de vorm. Met de ruitenroller rol je het rasterpatroon in het deeg. Trek dit vast uit elkaar op je werkblad.
Pak de vlaaibodem erbij en strooi wat paneermeel op de bodem, verdeel de vlaaivulling over de bodem. Of je de vlaaivulling nu zelf maakt of niet, zorg er in ieder geval voor dat je hem niet tot de rand vult met de vlaaivulling. Dan het raster, ik hing deze over de deegroller zodat ik iets rustiger en beter kon bepalen hoe ik hem over de taart heen legde. Rol met de deegroller over de vlaaivorm, de stukjes deeg die over de rand hangen snij je hiermee af.
Met het overgebleven geklopte eitje smeer je het raster in, dit gaat het makkelijkst door alleen een hoekje van een kwastje te gebruiken, anders neem je de vlaaivulling ook mee. Strooi tot slot de kristalsuiker of rietsuiker over de taart heen.
Bak de kersenvlaai in 25-30 minuten op 190 °C (boven- en onderwarmte).
Tips
Het is extra leuk om de vlaaivulling zelf te maken, maar dat hoeft niet per se. Je kunt ook prima kant-en-klaar kersen vlaaifruit gebruiken: gebruik dan ongeveer 2 blikjes.Je kunt ook iets minder vlaaivulling gebruiken en een laag banketbakkersroom (recept!) op de afgebakken bodem verdelen.Heb je een vraag over het bakken van vlaaien? Al mijn tips voor het bakken van vlaai lees je in dit artikel.
Bewaren
Afgesloten verpakt 2-3 dagen te bewaren in de koelkast.