Perfect voor Sinterklaas: de appel-speculaas amandelcake. Het is een eenvoudig recept dat binnen 15 minuten in de oven staat.
Porties: 12personen (20 cm vorm)
Ingrediënten
100gramvloeibare margarine
200gramsuiker
2eieren
3tlspeculaaskruiden
180grambloem
60gramamandelmeel
1tlbakpoeder
snuf zout
1appel
60gramkruidnoten
Topping
handje geschaafde amandelen
handje kruidnoten
Instructies
Doe de vloeibare margarine en suiker in een kom, roer goed door elkaar. Voeg de eieren toe en roer ook deze door het mengsel tot ze zijn opgenomen. Dat is overigens handig van vloeibare margarine, je hebt genoeg aan een spatel en hebt geen mixer nodig.
De droge ingrediënten -speculaaskruiden, bloem, amandelmeel, bakpoeder en zout- kun je tegelijk toevoegen, spatel door tot ze helemaal zijn opgenomen.
Schil de appel, verwijder het klokhuis en snijd deze in blokjes, voeg samen met de kruidnoten toe aan het beslag en spatel erdoor. Stort het beslag in een met bakpapier beklede bakvorm en verspreid gelijkmatig in de vorm. Strooi het amandelschaafsel en de kruidnoten over de cake.
Bak de cake in 45-50 minuten op 180 graden (boven- en onderwarmte) tot hij gaar is.
Laat de cake na het bakken 10-15 minuten afkoelen in de vorm tot je hem naar een rooster verplaatst om helemaal af te koelen.
Bewaren
De cake is het lekkerst als je hem binnen 4-5 dagen opeet. Verpak hem in folie en bewaar hem buiten de koelkast.