Een goed recept voor boterkoek mag in geen één huishouden ontbreken. Staat dit recept nog niet in jouw receptenboek? Pak je pen er dan maar vast bij!
Porties: 12tot 16 personen
voor een springvorm 24 cm
Ingrediënten
200gramongezouten roomboterliefst van goede kwaliteit
200gramfijne kristalsuiker
8gramvanillesuiker
250grambloem
1ei(+ extra ei om in te smeren)
snuf zout
Benodigdheden
Springvorm 24 cm
Instructies
Mix de boter en beide soorten suiker in een kom tot een luchtig mengsel. Voeg het ei en het snufje zout toe. Als laatst voeg je de bloem toe, meng dit goed door het deeg heen.
Vet de bakvorm in en verdeel het deeg over de bodem. Met de bolle kant van een lepel kun je het deeg mooi glad maken in de vorm.
Klop het tweede ei los en klop er eventueel nog 2 tl melk doorheen. Bestrijk het deeg met dit mengsel en maak een motief in de koek met een vork.
Bak in 25-30 minuten goudbruin op 180 °C (boven- en onderwarmte).
Laat de koek volledig afkoelen en snij in punten.
Tips
Persoonlijk vind ik de boterkoek het lekkerst als deze een nacht in een koele keuken heeft kunnen rusten, dan is de boter ook volledig uitgehard.
Bewaren
Afgedekt met folie buiten de koelkast 3-4 dagen te bewaren of tot 3 maanden in de vriezer.