Deze cinnamon rolls zijn niet zo maar kaneelbroodjes. Nee, je vult ze met pecannoten en heerlijke kruiden en bakt ze vervolgens in een laag karamelsaus!
Porties: 9stuks
Ingrediënten
Ingrediënten deeg
7gramdroge gist
60mlwarm water
125gramsuiker
120mlmelk
115gramongezouten roomboter
snuf zout
1ei
400grambloem
Ingrediënten karamel
175gramlichtbruine basterdsuiker
115gramongezouten roomboter
1tlvanille extract
120mlslagroom
Ingrediënten vulling
115gramongezouten roomboter
125gramlichtbruine basterdsuiker
1,5elkaneel OF het zelfgemaakte kruidenmengsel
115grampecannoten
Zelfgemaakte kruidenmengsel
1elkaneel
snufje witte peper
1/8tlnootmuskaat
1/8tlpiment
1/4tlkardemom
1/4tlvenkelzaad, gemalen
snuf gember
Ingrediënten glazuur
125grampoedersuiker
1elmelk
Instructies
Bereiding deeg
Los het gist en een snufje suiker op in 60 ml warm water. Laat dit even staan, je zult zien dat er na een paar minuten allemaal belletjes ontstaan. Verwarm de melk en boter in een pannetje op een laag vuur tot de boter gesmolten is. Verwijder dan direct van het vuur.
In een kom voeg je het gistmengsel, de rest van de suiker, zout, ei, botermengsel, en de helft van het bloem samen. Mix tot een egaal mengsel. Voeg dan de rest van het bloem toe, mix tot een mooi deeg begint te vormen.
Kneed het deeg ongeveer 5 minuten. Mocht het deeg nu nog heel plakkerig zijn, kun je een beetje extra bloem toevoegen. Leg het deeg dan in een met olie ingevette kom en zet 1 uur op een warme plaats tot het mooi gerezen is.
Bereiding karamel
Terwijl het deeg staat te rijzen, kun je de karamel vast maken. Smelt de suiker in een pannetje terwijl je constant blijft roeren. Er ontstaan eerst alleen maar klonten, maar dit komt helemaal goed. Blijf gewoon rustig doorroeren.
Wanneer de suiker is gesmolten en een mooie donkerbruine kleur heeft gekregen, voeg je de boter toe. Blijf roeren terwijl je de boter toevoegt en deze smelt. Als de boter helemaal gesmolten is voeg je de room en vanille extract toe. Ook nu geldt weer dat je moet blijven roeren. Wanneer je karamel stopt met borrelen haal je de pan van het vuur en laat je het mengsel afkoelen.
Bereiding vulling
Hak de pecannoten fijn en maak het kruidenmengsel als je deze wilt gebruiken. Gebruik anders alleen kaneel.
Smelt de boter en voeg hieraan de suiker, pecannoten en kruiden toe. Meng door elkaar. Het is misschien nog iets dun, maar je zult zien dat het straks een beetje zal indikken.
Bereiding cinnamon rolls
Rol het deeg uit tot een rechthoekige lap van ongeveer 1 centimeter dik. Verdeel de vulling gelijkmatig over de lap deeg. Rol de lap deeg op over de lange zijde.
Snij de rol deeg in 9 gelijke stukken. Verwijder eventueel een klein stukje van de zijkanten van de rol voor rechte plakken.
Giet de karamelsaus in de bakvorm. Wij gebruikten een bakvorm van ongeveer 23×23 centimeter. Plaats de cinnamon rolls in de bakvorm.
Bak in 25-30 minuten op 180 °C (boven- en onderwarmte) gaar en goudbruin.
In het midden zijn deze zoete broodjes dan nog wat zacht en lijken ze net niet gaar te zijn.
Maak van de poedersuiker en de melk een glazuur en giet dit over de nog hete cinnamon rolls.
Serveer de cinnamon rolls terwijl ze nog warm zijn, dan zijn ze het lekkerst.
Bewaren
Krijg je niet alles op? Dek de schaal dan goed af met folie en warm ze weer even op in de oven als je er weer van wilt smullen.