Ga terug
–+ dunne pannenkoeken
pannenkoeken recept
Opslaan Recept afdrukken
4.66 van 41 stemmen

Makkelijk pannenkoeken basisrecept

Ook zo dol op pannenkoeken? Dan mag een goed basisrecept niet ontbreken! Met dit recept bak je een stapel heerlijk dunne pannenkoeken.
Voorbereiding5 minuten
Bereiding30 minuten
Totaal35 minuten
Porties: 18 dunne pannenkoeken

Ingrediënten

  • 600 gram bloem
  • 3 eieren
  • 1,5 liter melk
  • snuf zout

Benodigdheden

  • Pannenkoekenpan

Instructies

Pannenkoekenbeslag

  • Doe de eieren en melk in een grote kom en mix door elkaar. Je kunt dit met een handmixer doen, maar met een garde gaat het ook prima. Voeg de bloem geleidelijk toe terwijl je blijft kloppen, vergeet de snuf zout niet toe te voegen.

Pannenkoeken bakken

  • Ik bak zelf de pannenkoeken het liefst in een pannenkoekenpan met een klontje boter. Dat vind ik het lekkerst werken en de boter maakt ze nog lekkerder. Je kunt ook olie of een bakspray gebruiken als je dat prettiger vindt.
  • Schep met een soeplepel wat beslag in het midden van de pan en verdeel het over de gehele bodem door de pan even van het vuur te halen en een draaiende, kantelende beweging te maken.
  • Wanneer het oppervlak droog is draai je de pannenkoek met een spatel om en bak je de andere kant ook goudbruin.
Tips
Pannenkoeken opwarmen? Dat gaat het meest makkelijk in de magnetron, maar je kunt ze ook (heel kort) opbakken in een droge koekenpan op medium vuur.
Bewaren
Je kunt pannenkoeken heel goed bewaren. Volledig afgekoeld en luchtdicht verpakt in de koelkast wel 2 tot 3 dagen. In de vriezer kun je de pannenkoeken op deze manier tot drie maanden bewaren. Vaak verpak ik ze dan nog in een extra plastic zak, zodat ze echt niet kunnen uitdrogen.