Het maken van een sloffenbodem is niet ingewikkeld en een fijn basisrecept om eindeloos mee te kunnen variëren. In dit artikel staat het recept en extra tips.
Porties: 2sloffen (in totaal voor 12 personen)
voor een sloffenring van 24×9 cm
Ingrediënten
Sloffendeeg
180gramongezouten roomboter
150gramwitte basterdsuiker
half ei(de andere helft gebruik je voor de vulling)
snuf zout
rasp van een halve citroen
280grambloem
2tlbakpoeder
Vulling
150gramamandelspijs(recept)
half ei
Benodigdheden
sloffenring
Instructies
Sloffendeeg
Om het deeg te maken meng je boter, suiker, ei, zout en citroenrasp door elkaar tot een romig geheel. Voeg hier bloem en bakpoeder aan toe en kneed tot een mooi deeg.
Het deeg moet nu even koelen, het is makkelijk om er gelijk een plak van te maken. Straks ga je het uitrollen en dan heeft het vast de juiste vorm. Ook koelt het deeg wat sneller af. Verpak het deeg met folie en leg minstens een uur in de koelkast.
Rol de plak deeg uit tot een dikte van ongeveer 8 mm. Het uitrollen doe ik direct op het bakpapier, dan kan ik het daarna gelijk op de bakplaat leggen zonder dat ik de lap deeg met de hand moet overplaatsen. De kans is groot dat je deeg dan vervormt. Strooi eventueel wat bloem op het deeg als het aan je roller plakt.
Als je deeg op de bakplaat ligt, steek je met de sloffenring de bodem uit. Verwijder de vorm en het overtollige deeg. Vet nu de binnenkant van de sloffenring in met een beetje boter en zet hem weer om het deeg heen.
Vulling
In een kom kneed je het ei door de amandelspijs heen tot een mooi egaal mengsel. De spijs is nu dunner en makkelijker te verwerken.
Je kunt de spijs met een lepel over de bodem verdelen, maar ik geef de voorkeur aan een spuitzak. Zo kun je de vulling wat netter en preciezer aanbrengen. Zorg dat je een rand van ongeveer 1 cm vrij laat van spijs.
Als je twee sloffenringen hebt doe je nu exact hetzelfde met de tweede ring zoals je bij de eerste hebt gedaan. Geen twee ringen in je bezit? Dan schuif je nu de eerste in de oven en leg je het overtollige deeg nog even in de koelkast voordat je straks de tweede maakt. Hou er rekening mee dat je ook genoeg spijs overhoudt voor de tweede sloffenbodem.
Sloffenbodem bakken
Bak de slof in 25-30 minuten op 180 °C (boven- en onderwarmte).
Zodra je sloffenbodem uit de oven komt verwijder je gelijk de ring. Hij moet mooi goudbruin zijn. Laat de sloffenbodem helemaal afkoelen voordat je een topping aanbrengt.
Bewaren
Goed verpakt buiten de koelkast zijn de afgebakken sloffenbodems een week houdbaar (zonder topping). In de vriezer kun je de sloffenbodems tot drie maanden bewaren, luchtdicht verpakt.