Perfect voor een babyshower of als kraamhapje: kleine donuts met muisjes!
Porties: 24stuks
Ingrediënten
4gramgist(gedroogd)
20mllauw water
85 mllauwe melk
1elfijne kristalsuiker
35gramongezouten roombotergesmolten
200grambloem
1ei
Extra nodig
zonnebloemolieom in te frituren
120grampoedersuiker
20mlmelk
muisjesblauw en/of roze
Instructies
Doe gist, water, melk en suiker in een kom. Roer door en laat 10 minuten staan, je zult zien dat de gist oplost en gaat bubbelen.
Doe het gistmengsel, boter, bloem en ei in een kom en kneed tot een plakkerig deeg.
Bestrooi je werkblad rijkelijk met bloem en stort het deeg erop, kneed nog even kort door en plaats het dan in een kom. Dek de kom af en laat het deeg 45 minuten rijzen op een warme plek tot het (ongeveer) in volume is verdubbeld.
Bestrooi jet werkblad weer met bloem en rol het deeg uit tot ongeveer 1 cm dikte. Neem een uitsteker met 5 cm doorsnede en een kleine van ongeveer 1,5 cm om er de bekende donutvorm van te maken. Steek net zo lang donuts uit tot het deeg op is. Leg de donuts deeg allemaal op een met bakpapier beklede bakplaat.
Dek de plaat af en laat nog zo'n 30 minuten rusten. Verhit in de tussentijd een pan met olie tot 180 °C.
Bak de donuts in ongeveer 2 minuten (totaal) tot ze gaar en goudbruin zijn, draai ze halverwege om.
Als alle donuts zijn afgekoeld kun je het glazuur maken. Een dik glazuur is belangrijk, dus voeg eventueel poedersuiker of melk toe om het dikker/dunner te maken.
Dip de donuts in het glazuur, leg op een vel bakpapier en strooi er muisjes naar keuze overheen.
Tips
De donuts kun je prima voorbereiden, zonder glazuur en muisjes zijn deze in de vriezer tot 3 maanden houdbaar. Wanneer je ze nodig hebt ontdooi je ze en volg je de laatste stappen van het recept voor het glazuur en de muisjes.