Een breekbrood voor het kerstontbijt is net een stukje leuker dan losse broodjes. Om helemaal in de kerstsferen te komen is dit brood in de vorm van een kerstboom. Kerstboom breekbrood dus!
Porties: 3personen (1 kerstboom brood)
Ingrediënten
500gramtarwebloem
6gramdroge gist
10gramfijne kristalsuiker
10gramzout
30gramzachte ongezouten roomboter
325gramvolle melk(lauwwarm)
Zaden en pitten(ik gebruikte sesamzaad, maanzaad en pompoenpitten)
Instructies
Doe alle ingrediënten -behalve de zaden en pitten- in de kom en roer dit met een spatel even door elkaar. Zet de mixer aan op een lage stand en kneed in 10-15 minuten tot een soepel deeg dat loslaat van de wand.
Na het kneden moet het deeg voor de eerste keer rijzen. Vorm het deeg tot een bal en leg deze in een met olie ingevette kom. Draai de bal deeg nog even om zodat aan alle kanten wat olie zit. Dek de kom af en laat ongeveer een uur rijzen tot het in volume verdubbeld is.
Na de eerste rijs vorm je het deeg. Druk met je handen het lucht uit het deeg en verdeel in 11 gelijke stukken. Draai balletjes van de stukken deeg door het balletje op het aanrecht te leggen en hier je handpalm overheen te zetten. Door draaiende bewegingen te maken, worden het mooie stevige ballen deeg.
Nadat je de broodjes gevormd hebt, kun je ze met zaden bedekken. Ik smeerde de bovenkant licht in met water en drukte ze in een schaaltje met de zaden en pitten. Leg ze dan op de bakplaat in de vorm van een kerstboom. Leg ze losjes tegen elkaar aan, door het rijzen zal het straks één geheel worden. Dek de plaat af en laat 45-60 minuten rijzen tot het deeg bijna in volume verdubbeld is. Je kunt eenvoudig testen of het genoeg gerezen is. Druk met je vinger op het deeg, het zou nu langzaam terug moeten veren.
Bak het kerstboom breekbrood in ongeveer 15 minuten op 220 °C (boven- en onderwarmte) gaar en goudbruin.
Hoe leuk is het om deze kerstboom van brood te serveren op kerstochtend?! Iedereen kan zijn eigen broodje van de kerstboom afscheuren en beleggen naar keuze.
Bewaren
Ik maakte zelf het brood de avond van tevoren en warmde het vlak voor het ontbijt even op in de oven. Je zou het ook heel goed nog eerder kunnen maken en invriezen. Dan haal je het de avond voor het ontbijt uit de vriezer en warm je het ’s ochtends op in de oven.