Ga terug
+ stuks
oesterzwam bitterballen
Opslaan Recept afdrukken
Nog geen beoordeling

Oesterzwam bitterballen

We hebben een recept voor overheerlijke vegetarische oesterzwam bitterballen. Probeer jij ze eens uit?
Porties: 20 stuks

Ingrediënten

Voor de ragout

  • 2 tenen knoflook uitgeperst
  • 1 sjalot gesnipperd
  • 150-200 gram oesterzwam in kleine stukjes gesneden
  • 80 gram ongezouten roomboter
  • 100 gram bloem
  • 350 ml bouillon (groenten of kruiden)
  • 3-4 takjes fijngesneden peterselie
  • 75 ml ongeklopte slagroom

Voor het paneren

  • olijfolie (om je handen mee in te vetten)
  • paneermeel
  • 2-3 los geklopte eieren (M)

Instructies

  • Verhit een scheut olie in een pan en fruit hierin de sjalot en knoflook. Voeg dan de stukjes oesterzwam toe en roerbak deze tot ze geslonken zijn. Zet even opzij.
  • Smelt de boter, voeg de bloem toe en laat dit mengsel, de roux, al roerende garen. Wanneer de bloem begint te kleuren is de roux klaar en voeg je de bouillon in 2-3 delen toe. Breng aan de kook en laat al roerende doorkoken tot je een dikke en gladde saus hebt. Roer het oesterzwam mengsel, de fijngesneden peterselie en slagroom er nu doorheen. Haal van het vuur.
  • Schep de ragout in een ovenschaal of bakvorm en dek af met keukenfolie zodat er geen velletje op kan ontstaan. Laat afkoelen en minimaal 4 uur opstijven in de koelkast, langer is beter. Ik maakte de ragout in de avond en zette deze voor de hele nacht in de koelkast.
  • Snijd de opgesteven plak ragout in 20 gelijke stukjes. Doe een beetje (olijf)olie op je handen en rol balletjes van de stukjes ragout.
  • Zet een diep bord of schaal klaar met het paneermeel en een tweede met het ei. Verhit ondertussen de pan met het frituurvet of de (zonnebloem)olie tot 180 °C.
  • Rol een balletje door de paneermeel, het ei, paneermeel, ei en eindig weer met de paneermeel. Herhaal dit proces voor ieder balletjes. Elke bitterbal heeft dan dus drie laagjes paneermeel.
  • Bak de bitterballen in 3 – 4 minuten krokant en bruin. Serveer gelijk.
Tips
Wij hebben alle bestaande paneercombinaties getest en kwamen tot de conclusie dat drie lagen paneer de beste korst geeft en voorkomt dat de bitterbal knapt in de frituur.
Bewaren
Invriezen van de bitterballen is ook mogelijk, ze hebben dan wel iets meer tijd nodig in de frituurpan.