Ga terug
+ stukjes
Opslaan Recept afdrukken
4.82 van 11 stemmen

Pecan-karamel boterkoek

Dol op boterkoek? Dan wil je deze variant met pecannoten en karamelblokjes écht proberen!
Porties: 16 stukjes
vierkante 20 x 20 cm vorm of ronde 24 cm vorm

Ingrediënten

  • 200 gram fijne kristalsuiker
  • 200 gram ongezouten roomboter
  • half ei (M)
  • 250 gram bloem
  • snuf zout
  • 100 gram karamelblokjes eventueel fijner gesneden
  • 75 gram pecannoten fijngehakt
  • losgeklopt ei voor insmeren, rest van halve ei
  • ter decoratie: 16 pecannoten

Instructies

  • Mix de boter en suiker romig. Voeg het halve ei toe (de rest is voor het afsmeren) en mix tot deze is opgenomen. Bloem en zout kun je tegelijk toevoegen. Kneed tot een mooi deeg.
  • Voeg dan de blokjes karamel en stukjes pecannoten toe. Kneed/mix tot ze gelijkmatig door het deeg verdeeld zijn.
  • Neem een 20x20 cm vorm (of ronde 24 cm springvorm), bekleed deze met bakpapier en verdeel het deeg gelijkmatig over de bodem. 
  • Met een bolle kant van een lepel kun je het deeg mooi glad strijken, maak hem eventueel een beetje vochtig.
  • Bestrijk het deeg met het losgeklopte ei en gebruik eventueel een vork om een patroon in de boterkoek te maken. Leg de pecannoten bovenop, zo dat na het aansnijden ieder stukje voorzien is van een noot.
  • Bak de boterkoek in 25-30 minuten goudbruin op 180 °C (boven- en onderwarmte).
  • Laat afkoelen en snijd in blokjes.
Tips
Karamelblokjes koop je bij (online) bakwinkels, maar je kunt ook grote blokjes uit de supermarkt fijnsnijden.
Bewaren
Luchtdicht verpakt blijft de boterkoek buiten de koelkast zo’n 5-7 dagen goed. In de vriezer tot 3 maanden.