Ga terug
+ pitabroodjes
Griekse pitabroodjes
Opslaan Recept afdrukken
5 van 13 stemmen

Grieks pitabrood

Zelfgemaakt Grieks pitabrood is ontzettend lekker en niet al te moeilijk om te maken. Maak de broodjes zo groot, klein, dik of dun als jij dat graag wilt.
Porties: 8 pitabroodjes

Ingrediënten

  • 600 gram bloem
  • 1 el zoutvlokken
  • 3 tl gedroogde gist
  • 2 el olijfolie
  • 1 el Griekse yoghurt
  • 1 el honing
  • 300 ml warm water

Instructies

  • Doe 300 gram bloem, het zout, de gist, olijfolie, yoghurt, honing en water in een kom. Mix dit tot een glad deeg waar geen klontjes meer in zitten. Dek de kom af met plasticfolie en laat het minstens 12 uur in de koelkast rijzen. Het is makkelijk om dit ’s avonds vast te maken.
  • De volgende dag voeg je de rest van het bloem toe, kneed met de mixer in 2-3 minuten tot een mooi deeg. Het moet loslaten van de wanden van de kom en nog licht vochtig aanvoelen (maar het mag niet aan je handen blijven plakken). Kneed het deeg met de hand nog een minuutje door tot een mooi deeg, voeg eventueel wat bloem toe als het toch nog te plakkerig is. Verdeel het deeg in 8 gelijke stukken en draai hier balletjes van.
  • Op een met bloem bestoven werkblad rol de de deegballetjes uit tot 5 mm dikte. Prik rondom wat gaatjes met een vork en laat ze afgedekt een half uurtje rijzen.
  • Verhit een koekenpan met een beetje olijfolie, ik gebruikte een doekje om te zorgen dat er in de hele pan een dun laagje olie zat. Pak één van de pitabroodjes en leg deze in de pan. Bak hem in 2 minuten aan elke kant gaar.
  • Je kunt de broodjes direct serveren, maar ook later nog even opwarmen in de pan.
Tips
Zoals je ziet heb ik de broodjes in verschillende groottes gemaakt. De kleine pitabroodjes gingen gewoon de pan in zoals hierboven beschreven staat. Ze werden behoorlijk dik en echt bedoeld om open te snijden, je kon ze niet dubbelvouwen. Een aantal pitabroodjes heb ik daarom nog even wat platter gedrukt voordat ze de pan in gingen, ze werden dunner en groter. De baktijd blijft gewoon hetzelfde, maar je hebt nu Grieks pitabrood dat je gemakkelijk met een vulling kunt dubbelvouwen.
Bewaren
Wanneer afgebakken een paar dagen te bewaren.