Dit typische Italiaanse amandelkoekje (ook wel biscotti genaamd) heeft een zeer knapperige structuur en is hartstikke lekker bij een kopje koffie of glaasje likeur.
Porties: 50stuks
Ingrediënten
350gramzelfrijzend bakmeel
200gramfijne kristalsuiker
snuf zout
200gramamandelen(grofgehakt)
3eieren(M)
1tlvanille extract
Instructies
Voeg in een kom zelfrijzend bakmeel, suiker en zout samen; roer door elkaar. Voeg ook de gehakte amandelen toe en meng deze door het bloemmengsel. Voeg de eieren en vanille extract toe en kneed (ik deed dit met de hand, maar het kan ook met de deeghaken van de mixer) tot een stevig deeg. Het mag best nog wat plakkerig zijn.
Maak een rol van het deeg die zo’n 5-6 centimeter is in doorsnede, verdeel deze in 2 stukken. Meer kan ook als dat beter op je bakplaat past. Leg de rollen deeg op een met bakpapier beklede bakplaat en druk ze een klein beetje platter.
Bak de rollen deeg in 20-25 minuten op 160 °C (boven- en onderwarmte), ze moeten een klein beetje beginnen te kleuren aan de randen.
Haal de plaat uit de oven en snijd de staven deeg met een goed scherp mes in plakjes. Laat eventueel 5 minuten staan als je het deeg lastig te snijden vindt omdat het nog zacht is. Wacht zeker niet te lang, anders lukt het niet meer om ze te snijden.
Leg de plakjes nu weer op de met bakpapier beklede bakplaat. Bak de koekjes in 15 minuten op 140 °C (boven- en onderwarmte).
Bewaren
In een koektrommel kun je deze Italiaanse koekjes minimaal 4 weken bewaren. Dat is ook gelijk de reden dat ze meestal in grote aantallen worden gebakken. Dit recept is voor zo’n 50 koekjes, maar als je wilt kun je het recept ook halveren.