Recept afdrukken

Luxe gevulde appelbol

Een perfect dessert tijdens de feestdagen deze luxe gevulde appelbol. De spijsvulling is heerlijk op smaak gebracht met specerijen en noten.
Porties: 3 stuks

Ingrediƫnten

  • 3 appels Elstar of Jonagold
  • 75 gram amandelspijs
  • 1-2 tl ei geklutst
  • 0,5 tl kaneel
  • 15 gram hazelnoten fijngehakt
  • 15 gram karamelblokjes
  • 1 rol vers bladerdeeg
  • ei om in te smeren
  • kaneelsuiker
  • ijs om mee te serveren

Instructies

  • Schil de appels en verwijder het klokhuis. Haal de rol bladerdeeg vast uit de koelkast zodat je er straks makkelijker mee kunt werken.
  • Maak de vulling door spijs, 1-2 tl ei, kaneel, hazelnoten en karamelblokjes door elkaar te kneden.
  • Vul de appels met het spijsmengsel, druk dit stevig aan.
  • Snijd 6 dunne stroken over de lengte uit het vel bladerdeeg, gebruik hiervoor ongeveer de helft tot tweederde van het gehele stuk bladerdeeg.
  • Uit de rest van het bladerdeeg steek je 6 rondjes (ongeveer 5 cm) en zoveel mogelijk sterren.
  • Gebruik per appel 2 stroken bladerdeeg om hem mee in te wikkelen. De boven en onderkant sluit je af met een rondje bladerdeeg. Zet de appel op een bakplaat en versier met de sterren. Smeer de appels in met het geklutste ei en strooi er de kaneelsuiker overheen.
  • Bak de gevulde appels in 25-30 minuten op 200 graden (boven- en onderwarmte) gaar en goudbruin.
  • Serveer met ijs naar keuze (wij gingen voor karamel ijs, dat was een perfecte combinatie)
Tips

Het is ook mogelijk om de appels eerder op de dag al voor te bereiden en af te bakken wanneer je ze nodig hebt. Als ze rechtstreeks uit de koelkast komen hebben ze wellicht wel enkele minuten extra nodig in de oven.

Bewaren

Het lekkerst om gelijk op te eten, maar goed verpakt ook 2-3 dagen houdbaar in de koelkast. Opwarmen doe je in 10-15 minuten op 180 graden.