Ga terug
+ stuks
Friese dumkes - uitgelicht
Opslaan Recept afdrukken
4.91 van 11 stemmen

Friese dúmkes

Friese dúmkes zijn om te smullen! Deze brosse, kruidige, Friese koekjes met hazelnoot en anijs smaken heerlijk bij de koffie of thee.
Porties: 50 stuks

Ingrediënten

  • 200 gram bloem
  • snuf zout
  • 1 tl kaneel
  • ¾ tl gember (poeder)
  • ¾ tl anijszaad (gemalen)
  • 1 tl anijszaad (heel)
  • 120 gram donkerbruine basterdsuiker
  • 80 gram hazelnoten
  • 90 gram zachte ongezouten roomboter
  • 2 eidooiers (M)

Benodigdheden

  • foodprocessor

Instructies

  • Rooster de hazelnoten op een bakplaat in de oven. Ik deed dit op 180 graden, na zo’n 10 minuten waren ze goed. Laat ze afkoelen en hak ze dan fijn.
  • In een kom voeg je bloem, zout, kaneel, gember en beide soorten anijszaad samen. Kun je in de winkel geen anijszaad vinden (zoals ik), verdubbel dan de hoeveelheid gemalen anijszaad. Roer deze ingrediënten vast door elkaar met een spatel.
  • Voeg dan de suiker, fijngehakte hazelnoten, boter en eidooiers toe. Kneed tot een stevig koekdeeg. *
  • Rol het deeg uit tot het ongeveer 1 cm dik is. Met een mes of pizzaroller snijd je vervolgens dúmkes van ongeveer 2 x 5 cm groot. Leg de koekjes op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Bak de Friese dúmkes in ongeveer 15 minuten op 180 °C (boven- en onderwarmte) gaar en goudbruin.
  • Laat ze een aantal minuten afkoelen op de bakplaat voordat je ze naar een rooster verplaatst om helemaal af te koelen.
Tips
* Blijft het deeg nog wat droog? Voeg dan beetje bij beetje (per eetlepel) wat water of melk toe tot er een kneedbaar deeg ontstaat.