Friese dúmkes zijn om te smullen! Deze brosse, kruidige, Friese koekjes met hazelnoot en anijs smaken heerlijk bij de koffie of thee.
Porties: 50stuks
Ingrediënten
200grambloem
snufzout
1tlkaneel
¾tlgember(poeder)
¾tlanijszaad(gemalen)
1tlanijszaad(heel)
120gramdonkerbruine basterdsuiker
80gramhazelnoten
90gramzachte ongezouten roomboter
2eidooiers(M)
Benodigdheden
foodprocessor
Instructies
Rooster de hazelnoten op een bakplaat in de oven. Ik deed dit op 180 graden, na zo’n 10 minuten waren ze goed. Laat ze afkoelen en hak ze dan fijn.
In een kom voeg je bloem, zout, kaneel, gember en beide soorten anijszaad samen. Kun je in de winkel geen anijszaad vinden (zoals ik), verdubbel dan de hoeveelheid gemalen anijszaad. Roer deze ingrediënten vast door elkaar met een spatel.
Voeg dan de suiker, fijngehakte hazelnoten, boter en eidooiers toe. Kneed tot een stevig koekdeeg. *
Rol het deeg uit tot het ongeveer 1 cm dik is. Met een mes of pizzaroller snijd je vervolgens dúmkes van ongeveer 2 x 5 cm groot. Leg de koekjes op een met bakpapier beklede bakplaat.
Bak de Friese dúmkes in ongeveer 15 minuten op 180 °C (boven- en onderwarmte) gaar en goudbruin.
Laat ze een aantal minuten afkoelen op de bakplaat voordat je ze naar een rooster verplaatst om helemaal af te koelen.
Tips
* Blijft het deeg nog wat droog? Voeg dan beetje bij beetje (per eetlepel) wat water of melk toe tot er een kneedbaar deeg ontstaat.