Recept afdrukken

Citroen botercrème

Botercrème is te gebruiken in ontzettend veel lekkere baksels. Deze citroen botercrème geeft een heerlijke frisse smaak aan je (cup)cakes en taarten.

Ingrediënten

  • 45 gram bloem
  • 240 ml melk
  • 200 gram ongezouten roomboter
  • 200 gram poedersuiker
  • 100 gram lemon curd (volgens recept)

Instructies

  • Zeef de bloem en doe dit met de melk in een steelpannetje, klop met een garde de bloem door de melk zodat er geen klontjes in zitten. Zet het pannetje op het vuur en blijf roeren terwijl je het rustig aan de kook brengt. Zodra het kookt draai je het vuur lager.
  • Het mengsel wordt nu dikker, na ongeveer vijf minuten is het dik genoeg. Je kunt dit controleren door een houten prikker in het mengsel te steken, deze blijft rechtop staan als het mengsel goed is. Doe het mengsel in een kom en bedek deze met plastic folie, laat afkoelen tot kamertemperatuur. Belangrijk is dat dit mengsel glad is en geen klontjes bevat. Zitten er nu wel al klontjes in, dan kun je hem het best even door een zeef drukken.
  • Als het mengsel is afgekoeld klop je in een andere kom de boter en poedersuiker luchtig. Voeg het bloemmengsel in delen toe en mix goed door tot een luchtige crème. Ook de lemon curd voeg je in delen toe, dit om te voorkomen dat de crème gaat schiften.
  • Zet de kom na het toevoegen van de curd weer in de koelkast, ongeveer een half uur. Daarna is je vanille botercrème klaar voor gebruik!

Notities

  • Als je cupcakes maakt met dit recept zul je zo’n 16-20 toeven kunnen spuiten. Een taart van 20 centimeter kun je hier twee keer mee vullen en met een laagje afsmeren.
  • Tip: leg de plasticfolie gelijk op het melk-botermengsel, zo kan er geen velletje ontstaan tijdens het afkoelen.
  • Tip: is je citroen botercrème toch geschift, lees hier hoe je dat kunt verhelpen.
  • Bewaren: Botercrème kun je ook heel goed voorbereiden en bewaren. Daarover vertel ik je uitgebreid in dit artikel.