Ga terug
+ ovenschaal van Ø 27 CM
Tarte tatin recept
Opslaan Recept afdrukken
4.34 van 50 stemmen

Tarte tatin

Daar is hij dan: de klassieke tarte tatin. Met dit makkelijke recept maak je binnen no time een heerlijke appel tarte tatin.
Porties: 1 ovenschaal van Ø 27 CM

Ingrediënten

  • 5 kleine, stevige friszure appels zonder klokhuis, geschild en in kwarten
  • 100 gram ongezouten roomboter
  • 200 gram fijne kristalsuiker
  • snufje zout
  • 1 rol vers bladerdeeg

Benodigdheden

  • quichevorm 27 cm

Instructies

  • Heb je geen ovenbestendige pan? Vet dan een ronde ovenschaal met een diameter van 27 cm in. Verwarm de oven voor op 200 °C (boven- en onderwarmte).
  • Smelt de boter in een flinke koekenpan van 28 cm in doorsnede (indien mogelijk: ovenbestendig) op middelhoog vuur. Zodra de boter gesmolten is, roer je de suiker erdoor. Dit kan wat brokkelig zijn in het begin. Zodra het boter-suikermengsel begint te koken en borrelen voeg je de appels en het snufje zout toe.
  • Roer door elkaar tot alle appels een laagje “karamel” hebben. Laat dit geheel zo’n 15 minuten koken terwijl je erbij blijft en af en toe roert. De karamel zal langzaam donkerder worden. Vanaf 10 minuten merk je dat het een echte karamelkleur krijgt en steeds plakkeriger wordt.
  • Rol het bladerdeeg alvast uit.
  • Heb je een ovenbestendige pan? Dan kun je deze stap overslaan. Giet de de gekarameliseerde appels en de karamel in je ingevette vorm. Ga snel te werk en keer alle appels met de bolle kant naar beneden.
  • Dek af met bladerdeeg en snijd eventueel overtollig bladerdeeg weg en stop de randjes in de vorm. Let op! Je werkt met hete karamel dus raak deze niet aan met je vingers.
  • Prik enkele gaatjes in het bladerdeeg met een vork en zet het voor 30 minuten in de oven of tot het bladerdeeg goudbruin en krokant is.
  • Haal de vorm uit de oven en neem een platte schaal die groter is dan de vorm. Plaats de schaal op de vorm en draai het geheel in een snelle beweging om, zodat de tarte tatin op de schaal komt te liggen met de appels naar boven.
  • Laat even afkoelen tot de karamel niet meer te heet is en serveer warm met een toef slagroom of bolletje ijs.

Tips

  • Zoals je kunt zien heb ik met bladerdeeg plakjes gewerkt, maar dit gaf niet het mooiste resultaat. Vandaar dat ik dit in het recept heb aangepast naar een rol bladerdeeg.
  • Als je een ovenbestendige pan hebt sla je het overgieten over, maar ga je verder hetzelfde te werk.
Bewaren
In de koelkast is de tarte tatin niet langer dan 2-3 dagen te bewaren. Warm weer even op in de oven voor serveren.