We kennen de tarte tatin natuurlijk oorspronkelijk met appel. Deze hartige tomaten tarte tatin is daarom ook even wat anders, maar wel ontzettend lekker!
VOOR EEN OVENBESTENDIGE STEELPAN OF QUICHEVORM VAN 24 CM
Ingrediënten
1rolvers bladerdeeg
600gramtrostomaatjes
50gramfijne kristalsuiker
25gramongezouten roomboter
2elbalsamico
evt. basilicum en balsamico siroop ter garnering
grof zeezout
Instructies
Verwarm de oven voor op 200 °C (boven- en onderwarmte) en laat het bladerdeeg op temperatuur komen. Halveer de tomaten.
Smelt de suiker met de boter en balsamico in een (ovenbestendige) steelpan. Als alles gesmolten is, de saus gaat borrelen en stroperig wordt voeg je de tomaten toe. Laat op zacht vuur enkele minuten staan, tot de tomaatjes iets zachter worden.
Als je geen ovenbestendige pan hebt giet je de tomaten over in de quichevorm. Draai alle tomaten met de open kant naar boven. Drapeer het bladerdeeg over de tomaten, snijd overtollige hoeken weg en vouw de randjes in de vorm. In een ovenbestendige pan volg je dezelfde stappen, maar hoef je de tomaten niet over te gieten in de quichevorm.
Bak de tomaten tarte tatin in 25 minuten goudbruin.
Na het bakken kan er wat overtollig vocht zijn vrijgekomen. Giet dit eerst af alvorens je de tarte tatin in een snelle beweging omkeert op een groot bord of schaal. Controleer ook of de randen los zijn van de vorm of pan.
Garneer met de balsamico siroop, grof zeezout en enkele verse basilicumblaadjes.
Tips
Tip: ook erg lekker om wat mozzarella te verscheuren en over de tomaten tarte tatin te verdelen.
Bewaren: Je kunt de tomaten tarte tatin prima eerder op de dag maken, maar de korst zal steeds minder krokant worden. Als je dit niet erg vind, kun je de taart 2-3 dagen afgedekt in de koelkast bewaren. Warm eventueel voor enkele minuten op in een voorverwarmde oven van 180 °C (boven- en onderwarmte). De taart is het lekkerste vers uit de oven.