Recept afdrukken

Pompoenpuree

Een heerlijk basisrecept voor pompoenpuree en in veel verschillende gerechten te gebruiken. Echt ontzettend simpel te maken. 

Ingrediënten

  • pompoenblokjes
  • water
  • snuf zout

Hoeveelheden

  • Waarom er geen hoeveelheden bij bovenstaand ingrediëntenlijstje staan? Simpelweg omdat het eenvoudig in elke hoeveelheid te maken is die je maar wilt. De ene keer heb je meer nodig dan de andere keer. En als je gebruik maakt van een hele pompoen weet je nooit precies hoeveel je dan hebt.
  • Daarnaast maakt het ook helemaal niet uit, want het water is alleen om je pompoenstukjes in te koken en de snuf zout blijft gelijk. Om je toch een idee te geven van hoeveel pompoenblokjes je nu nodig hebt laat ik zien hoeveel gram pompoen ik zelf gebruikte en hoeveel gram puree mij dat opleverde. Dat verschilt namelijk en dat is iets om rekening mee te houden. Voor 500 gram puree heb je dus meer gram blokjes nodig.
  • Mijn pompoen woog iets meer dan een kilo
  • Dat leverde 764 gram pompoenblokjes op
  • Ik hield uiteindelijk 579 gram pompoenpuree over (iets meer nog want ik had al een beetje geproefd).

Tot zover de cijfertjes. Op naar de bereiding!

    Instructies

    • Als je een zakje pompoenblokjes hebt gekocht kun je dit eerste stukje overslaan. Ik kocht zelf echter een hele pompoen en dan komen er nog een paar extra stapjes bij kijken. Snijd het onder- en bovenkantje van de pompoen af. Schil de rest van de pompoen. Ik gebruikte hiervoor een dunschiller.
    • Halveer de pompoen en gebruik een lepel om de zaden te verwijderen. De leeggeschraapte pompoen snijd je in repen en die repen snijd je vervolgens in blokjes. Mijn blokjes waren ongeveer 3-4 centimeter groot.
    • Doe alle blokjes pompoen in een pan en giet er ruim water bij. Voeg een flinke snuf zout toe en breng het water aan de kook. Roer met regelmaat even door en laat zo’n 5 minuten koken tot de blokjes zacht zijn geworden.
    • Giet de pompoenblokjes af en laat goed uitlekken en ook wat afkoelen. Doe ze dan terug in de pan of een schaal en vermaal met een staafmixer (of in een foodprocessor) tot een gladde puree zonder stukjes.
    • That’s it. Zo maak je zelf pompoenpuree. Klaar voor gebruik.

    Tips

    • Bewaren: in een afgesloten bakje in de koelkast een week houdbaar. In de vriezer minstens 3 maanden.