Ga terug
+ - 25 stuks
Oliebollen recept
Opslaan Recept afdrukken
4.30 van 57 stemmen

Basisrecept voor oliebollen

De lekkerste oliebollen voor oud en nieuw maak je zelf. Met dit eenvoudige recept en alle handige baktips bak jij thuis de beste oliebollen.
Porties: 20 - 25 stuks

Ingrediënten

  • 500 ml melk
  • 7 gram droge gist (1 zakje)
  • 2 el witte basterdsuiker (of meer naar smaak)
  • 500 gram bloem
  • snuf zout
  • 1 ei (M)
  • zonnebloemolie (om in te bakken)

Benodigdheden

  • braadpan
  • suikerthermometer

Instructies

Oliebollen beslag maken

  • Verhit de melk tot deze lauwwarm is en haal van de warmtebron af, voeg de gist en suiker toe en roer even door. Laat dit 5-10 minuutjes staan, je zult zien dat de gist gaat borrelen.
  • In een kom voeg je bloem en zout samen, roer even kort door. Voeg het ei toe en mix door de bloem, terwijl je mixt giet je het melkmengsel erbij. Blijf mixen tot er een glad beslag ontstaat.
  • Dek de kom af met plastic folie en laat het een uur rijzen op een warme plek tot het in volume is verdubbeld.

Oliebollen bakken

  • Zet 15-20 minuten voor het beslag klaar is je pan met olie op het vuur en verhit tot deze 180 °C is.
  • Oliebollen kun je maken met twee losse lepels waarmee je een bol vormt, of met een ijslepel. Die laatste is het makkelijkst en gebruikten wij dan ook. Dip de lepel even in de olie en schep 4-5 oliebollen in je pan.
  • Bak de oliebollen in 4-6 minuten goudbruin, keer ze halverwege om als ze niet uit zichzelf draaien.
  • Dip je lepel voor iedere ronde oliebollen weer even opnieuw in de pan met olie, zo zorg je dat ze niet blijven plakken aan de lepel en je oliebollen een hele vreemde vorm krijgen. Je hoeft je lepel niet na elke ronde schoon te maken.
  • Als je oliebollen klaar zijn, leg je ze even in een vergiet dat je bekleedt met keukenpapier, verplaats ze daarna naar een plaat waar ook keukenpapier op ligt. Het papier neemt overtollig vet op en dat is wel zo fijn. Ververs het keukenpapier in de zeef regelmatig.
  • Serveren met poedersuiker en smullen maar!

Tips

  • Hoeveel zonnebloemolie nodig is, hangt af van de grootte van je pan. Wij gebruikten een braadpan waar 2 liter olie in ging. Vul de pan niet tot aan de rand.
  • Wil je rozijnen/krenten in je oliebollen? Gebruik dan ongeveer 200 gram krenten of rozijnen. Laat ze een uur weken in warm water en dep droog voordat je ze na het rijzen aan het beslag toevoegt.
Bewaren
De oliebollen zijn het lekkerst als je ze binnen 1-2 dagen opeet. Invriezen kan eventueel ook, dan zijn ze tot 2 maanden houdbaar. De oliebollen warm je eenvoudig op in de oven of magnetron.