Zelf pretzels maken is hartstikke leuk en helemaal niet zo moeilijk. Deze zoute pretzels zal je waarschijnlijk veel vaker willen maken.
Porties: 8stuks
Ingrediënten
Deeg
400grambloem
7gramdroge gist
1tlsuiker
2tlbakpoeder
1tlzout
125mlmelk(handwarm (vol of halfvol, beide kan))
125mlwater(handwarm)
Topping
1eidooier(M)
grof zeezout
Instructies
Begin met het maken van het deeg. Hiervoor voeg je bloem, gist, suiker, bakpoeder en zout samen in een kom. Verwarm de melk en het water tot dit handwarm is en voeg toe aan de droge ingrediënten.
Kneed de ingrediënten in 8-10 minuten tot een soepel deeg. Laat het deeg 45-60 minuten rijzen tot het in volume verdubbeld is.
Na het rijzen stort je het deeg op je werkblad. Druk de lucht eruit en verdeel het deeg in 8 gelijke delen (weeg het af voor een nauwkeurig resultaat). Leg de bolletjes deeg onder een schone doek of stuk folie, pak er steeds eentje die je tot pretzel vormt.
Tijd om de pretzels te vormen! Rol het deeg uit tot een lange sliert, zo’n 45-50 cm lang is goed.
Leg het deeg in de vorm van een ‘U’, de uiteinden draai je twee keer om elkaar heen. Pak het puntje deeg vast en draai deze naar binnen, druk vast onder in de ‘U’.
Alle pretzels leg je op een met bakpapier beklede bakplaat. Smeer ze in met de eidooier en strooi er wat vlokken zeezout overheen. Laat ze nu weer 10-15 minuten rijzen (je hoeft de bakplaat niet af te dekken). Na het rusten rekte ik mijn pretzels een beetje uit zoals je ziet op bovenstaande foto, zo voorkom je dat door het rijzen in de oven de ‘gaten’ (bijna) dicht gaan zitten.
Bak de pretzels in ongeveer 15 minuten op 225 °C (boven- en onderwarmte) tot ze mooi goudbruin zijn.
De pretzels vind ik zelf vers (en warm!) het allerlekkerst, maar ook afgekoeld zijn ze heerlijk.
Tips
Nog sneller je melk en water verwarmen? In plaats van het pannetje, kun je ook goed heet water bij je koude melk gieten.
Bewaren
In een zak of trommel, dan blijven ze 2-3 dagen goed. Invriezen kan ook, dan blijven ze 3 maanden goed.