Deze smaakvolle sinaasappel chocolate chip havermoutkoekjes zijn zeker het proberen waard! Ook als je niet zo'n fan bent van de combinatie van sinaasappel en chocolade.
Porties: 12stuks
Ingrediënten
30gramongezouten roomboter
50gramfijne kristalsuiker
50gramlichtbruine basterdsuiker
1ei(M)
rasp van 2 sinaasappels
100gramvolkoren bloem
65gramhavermout
1tlbakpoeder
snuf zout
50grampure chocolate chips
Decoratie
60grampure chocolade
Instructies
Meng boter en beide soorten suikers tot één geheel. Voeg dan het ei en het sinaasappelrasp toe, mix tot een egaal mengsel.
Voeg de volkoren bloem, havermout, bakpoeder en zout toe. Mix tot een mooi deeg. Kneed dan de pure chocolate chips door het deeg heen. Het deeg is nog ietwat plakkerig, dat is prima. Als je het te plakkerig vindt, kun je het even laten rusten in de koelkast. Dit is echter niet per se nodig bij dit recept.
Draai balletjes van het deeg en leg deze op een plaat met een vel bakpapier. Druk de balletjes eventueel een klein beetje platter.
Bak de sinaasappel chocolate chip havermoutkoekjes in 12-15 minuten op 190 °C (boven- en onderwarmte) of tot de randjes goudbruin kleuren.
Laat de koekjes afkoelen en smelt ondertussen 40 gram chocolade. Zodra deze gesmolten is voeg je de overige 20 gram toe en blijf je roeren tot de chocolade afgekoeld is en weer begint te stollen.
Dip een lepel of vork in de chocolade en ga hiermee heen en weer boven je koekjes. Je kunt er ook voor kiezen de helft van het koekje in de chocolade te dippen. Laat het koekjes met de chocolade stollen op een stuk bakpapier.
Tips
Tip: Het volkoren bloem kun je ook vervangen door een gelijke hoeveelheid gewone bloem.
Tip: Maak je handen licht vochtig, zo plakt het deeg niet aan je vingers en kun je mooie balletjes draaien.
Bewaren
Je kunt het best je koekjes bewaren in een afgesloten trommel. In een koektrommel blijven de koekjes ongeveer 4 tot 6 weken goed.